De la est la vest. Sau invers, că tot un drac e.

18 februarie 2021 | Povești | 8 comentarii

Acum un an, pe vremea asta, pregăteam bagajele pentru vacanță. Abia așteptam să ne suim în avion și să decolăm, să scăpăm de frigul de februarie. Destinația – Malta. Țară mică, dar foarte mișto (revin zilele astea cu poze), cu prețuri decente, oameni simpatici și cu mâncare excelentă. Iar faptul că este foarte aproape de Sicilia se simte în vibe și gastronomie. În Valetta am mâncat cea mai bună pizza din viața mea, iar în Sliema cea mai mișto caracatiță. În fine, voi povesti mai pe îndelete experiența, pentru că merită, este un loc de pus neapărat pe listă.

Cu toată veselia pe care ți-o dau Mediterana cea turcoaz, cele douăzeci și ceva de grade ale unei luni de iarnă, noutatea destinației și plimbarea cu avionul, am avut o senzație neplăcută. Când am ajuns pe aeroportul din Valetta, ne așteptau termo-scannere și personal medical, care monitorizau călătorii. Încă nu ajunseserăm la stadiul de pandemie, începuse ceva agitație prin Italia, dar nimic fantastic.

Deși, la momentul respectiv, nimic nu prevestea ce urma să se întâmple, parcă eram într-un film. Tot citeam știrile, în vacanță fiind, și speram că sunt numai exagerări. Na, luna februarie nu este deloc una spectaculoasă, iar media moare după senzațional, șoc și groază. După fiecare eveniment mai răsărit parcă am senzația că am scăpat de pe planeta hienelor, bucuroasă că sunt încă întreagă la cap. Ăsta este și motivul pentru care nu deschid TV-ul decât pentru filme.

Din nefericire, alea au fost ultimele zile cât de cât relaxate

Aproape s-a încheiat un an de când nu am mai fost nicăieri în afara Olandei, nu am dormit pe la hoteluri sau pensiuni, nu am mai ajuns la manichiură, coafor sau la bazinul de înot. Un an de stat acasă și învârtit numai prin preajmă. Majoritatea timpului din precauție, de lockdown nu avem parte decât de ceva vreme.

Și nu mă plâng, pentru că situația noastră este oarecum una privilegiată. Locuim la casă, avem o curte unde mi-am petrecut vremea începând cu luna aprilie, până a venit iarna, avem spațiu amenajat special pentru birou, iar casa e mare. Nu ne împiedicăm unii de ceilalți deloc. E mișto. Iar relația cu ai mei este una minim excelentă.

Și atunci, de unde senzația bizară de care spuneam?

Am realizat acum câteva seri, când am coborât în living, iar inginerul se uita la un film – The Big Short (2015), cu Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling – despre nebunia din 2008. Abia atunci m-a lovit.

Era vorba exact de incertitudinea pe care mi-a dat-o criza financiară pornită, la momentul respectiv, de la cealaltă putere mondială – SUA, nu China. Criză care a pus în genunchi zeci de milioane de oameni, care i-a lăsat pe drumuri și care a pornit din meschinăria unor coloși.

Mi-am dat seama cât de mici și de vulnerabili suntem și mă cam sperie treaba asta. Oricâte măsuri de precauție ne-am lua, oricât de echilibrați ne străduim să fim, evenimente de asemenea proporții depășesc cu mult capacitatea de anticipare. Singurul lucru pe care îl putem face este să sperăm că putem băga capul la cutie, să lăsăm tăvălugul să treacă. De la est la vest, sau invers. Iar noi să scăpăm încă o dată.

Photo by Suzy Hazelwood from Pexels.

8 Comentarii

  1. Cornelia

    Acum un an, pe vremea asta, tocmai se intorsese plodul dintr-o vacanta de o luna in Noua Zeelanda, si ne povestea in extaz despre Wonder Landul cu pricina. Noi aveam planificat un tur de NZ in octombrie (ca se ne celebram nunta de argint) si ne bucuram ca niste copii in seara de craciun…Dar n-a fost sa fie, si cine stie daca o mai fi posibil vreodata. Criza financiara o sa ne pocneasca pe toti in moalele capului, cu consecinte mai mari sau mai mici pentru fiecare. Pentru ca, da, santem mici si vulnerabili.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Am și eu NZ pe listă, sper să apuc să ajung și acolo. 🙂
      La mulți ani, Cornelia! O să găsiți altă ocazie să mergeți, scăpăm noi și de beleaua asta la un moment dat.

      Răspuns
  2. Elena P

    2007 a fost de departe cel mai bun an pentru mine. Mi-am schimbat jobul cu unul pe care l-am adorat și încă îl ador, pentru ca îl fac, am aflat ca sunt însărcinată, deși nici un doctor nu-mi dădea sansa asta și ne-am luat și apartamentul. Pe 2008 nu l-am resimtit ca pe un an de criza și nici anii care au urmat nu s-au aliniat sub acest nume “criza mondiala”.

    Acum sa revenim la 2020. M-am acomodat foarte greu cu lipsa prietenilor și a rudelor. Suntem un neam mare și ne întâlneam destul de des. Nici acum nu sunt acomodată, dar parca incep sa ma obișnuiesc. Și asta mi se pare cea mai nasoală chestie. Că mă transform în alt om.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Ah, deci am trăit criza din 2008 complet diferit, Eleno.
      Trei decese în familie, în decurs de câteva luni, și o grămadă de belele financiare. Bine că am scăpat întreagă la cap. Cât de cât. 😛

      Răspuns
      • Elena P

        De când “cât de cât” înseamnă “deloc”?

        Răspuns
        • Ana M. Popescu

          :)))))))) Da’ ce drăguță ești, Eleno! Mai poți?

          Răspuns
  3. Anouk

    Criza din 2008 m-a lovit din plin. Am scăpat atunci fără să pierd tot ce muncisem și construisem într-o viață. Am pierdut tot mai târziu, din alte motive. O altă criză, personală. Și am învățat că am doar ceea ce sunt, acum. Și nu mai contează nici o criză.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Și eu zic la fel, Anouk, cel mai important e să fim noi bine la final. Averile chiar nu contează.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă