Nu, nu există așa ceva când vine vorba de oameni, este doar un mit, dar să nu lăsăm adevărul să strice o laudă bună. Ar fi păcat.
Acu’ ceva ani, pe vremea când netul încă nu era ce e acum, informațiile erau destul de puține și nu interesa aproape pe nimeni să publice sau să acceseze diverse studii, ieșiserăm în oraș, să bem un covrigel și să ronțăim o bere. Eram o mână de oameni. Bine, fie, o mână ceva mai mare. Vineri seara, fain, frumos, toată lumea se relaxa după o săptămână de muncă.
Deși n-ar fi fost de dorit, unele dintre discuții erau corelate cu serviciul, că doar eram profesioniști, ce mama naibii. Hai că știți sigur la ce mă refer. De ce bagă Gina de la contabilitate atâtea eclere cu ciocolată în ea, dacă tot se plânge că a făcut curul mare, cu cine se mai vede Doru de la aprovizionare sau ce mașină nouă și-a luat patronul. Profesioniști, doar v-am zis. Partea foarte mișto era că ne strânseserăm de la v’o trei firme acolo și puteam diversifica poveștile.
Măi, nene, și se trezește o fătucă să ciripească și ea. Cât de mult s-a spetit, ce proști sunt ăia de la ea de la muncă, ea face cât zece acolo, se ocupă de două sute de chestii de-o dată… Tristuț, na, ce să mai zicem? Ne-am uitat cu milă și am așteptat să termine, să ne întoarcem la problemele noastre serioase. Deci Coca de la creație ziceai că și-o trage cu…
Ei, ho, stai așa! Am revenit la probleme d-astea, futile? Aloooo, multitasking, job, sudoare, chestii grele. O lasă ce o lasă un amic și i-o taie scurt fetei: când faci zece lucruri în același timp, nu faci niciunul bine. N-ai cum. De fapt, nu suntem capabili să procesăm mai multe deodată, ci sărim constant de la una la alta. Rapid sau foarte rapid, e drept, după cum poate procesorul fiecăruia, dar nu în același timp.
Poți mesteca gumă, să te deplasezi, și să fredonezi o melodie, concomitent, da. Sau poți presta o tocană în timp ce ajuți copilul să facă temele la gramatică, dar nu poți presta două activități cognitive în același timp. Nimeni nu poate. Mai mult decât atât, este contra-productiv sau poate deveni chiar periculos. Să scrii un mesaj pe telefon și să conduci, poate duce la accidente. Da, știu, mulți au senzația că e ok doar pentru că sunt experimentați și au făcut chestia asta de multe ori, dar asta nu înseamnă că este ok.
Să scrii un e-mail în timp ce-i spui partenerului / partenerei ce să adauge pe lista de cumpărături nu e periculos, dar nu-i eficient. Riști să-i scrii Project Managerului să adauge la resurse o legătură de pătrunjel și două kile de ceapă, în loc de doi programatori și-un client service, așa că nu va ieși nimic bun. Pătrunjelul nu te ajută în proiect, iar programatorii cu siguranță nu dau aromă bună ciorbei de perișoare.
Însă o situație care te pune în primejdie este să stai pe canapea, la film, și să îi ceri soției o bere, în timp ce ea-și butonează laptopul, încercând să scrie un text cum e, să zicem, exact, dar exact ăsta de-acum. Ai șanse să primești berea aia, dar este posibil s-o prinzi din zbor, pe frunte, dacă aruncă cu ea după tine. Grijă mare la chestii d-astea, vă rog.
O cercetare a celor de la Stanford University întărește cele înșirate de mine mai sus. Mă rog, nu scrie partea cu berea, dar e pierderea lor că nu mă au pe mine acolo, am câteva exemple în minte mult mai bune decât chestiile alea științifice, pe care le-au rumegat zece ani.
–
(Photo – Gratisography.)
0 Comentarii
Confirmări/Notificări