Și spune așa, ai încercat să te lași de fumat și nu ți-a ieșit?

17 iunie 2021 | Povești | 16 comentarii

Să scapi de o dependență ori să schimbi tabieturi și stiluri de viață nu e deloc ușor, iar lucrurile devin cu atât mai dificile cu cât nivelul recompensei dat de viciu e mai crescut și obiceiul mai vechi. Cam ca-n vorba aia cu repețiția care e mă-sa învățăturii.

S-au scris tone de materiale despre cum să te lași de mâncat, băut sau fumat. Unele mai bune, altele mai bizare, fiecare cu explicațiile, strategiile și rețetele sale. Am citit o grămadă, dar nu prea m-au ajutat, sinceră să fiu. Unele propovăduiau pastile minune – nu cred în așa ceva -, altele tot felul de strategii și tehnici de automotivare, dar totul a fost în zadar, iar asta dintr-un motiv destul de lesne de priceput chiar și pentru neuronul meu adormit. Dacă am nevoie să mă auto-motivez, atunci înseamnă că la mine în cap decizia încă nu este luată.

De altfel, am constatat că sunt esențiali doi factori în povestea asta. Este o opinie personală, desigur, n-am aroganța c-aș ști ce zace prin mansardele altora. Cum spuneam, așadar, doi factori: motivație corectă și timing perfect. (Moah, fiți atenți, am găsit “timing” în DEX.) Detaliez mintenaș.

Motivația

E musai să fie cea corectă pentru persoana în cauză. Musai, musai. Să nu fie vorba de chestiuni superficiale, clișee sau vorbe împrumutate de la alții. Dacă aș fi spus că vreau să mă las de fumat ca să am mai mulți bani în buzunar, nu aș fi reușit niciodată.

Dependența este în general mai puternică decât piedicile de ordin financiar, iar oamenii tind să caute alte lucruri consumatoare de bani la care să renunțe, doar pentru a-și păstra viciul. Câte persoane foarte sărace, câți șomeri sau câți oameni ai stăzii ați văzut să renunțe la tutun pentru că nu și-l permit? Exact, mult prea puțini!

Iar despre efectele nocive pe care le are asupra organismului ce să mai zicem? Le știm cu toții. Boli de plămâni, boli cardio-vasculare (tutunul contribuie la 30% dintre decese), cancere (85% dintre cancerele de plămâni sunt cauzate de fumat), scăderea capacității pulmonare, leucemii, menopauză precoce, osteoporoză și îmbătrânire prematură. Dar le știam pe toate astea și multe altele, nici nu mai aveam nevoie să citesc despre ele. Chiar și așa, nici toate ororile și riscurile înșirate mai sus nu m-au determinat să renunț.

Pentru orice punct înșirat în nenumăratele liste cu “X motive pentru care să te lași de fumat” se poate veni cu amendamente.

“Fumatul ucide!” La fel și cărămida care s-a făcut țăndări, din fericire, la picioarele mele când mă deplasam prin București. O scăpase un muncitor de la un etaj al unui bloc. Ori cretinul care a trecut cu mașina pe roșu, de era să mă spulbere de pe trecerea de pietoni, la Gara de Nord. Sau aerul îmbâcsit, poluat, care ne omoară, lent, în fiecare zi.

“Fumatul este din ce în ce mai puțin tolerat în public.” Corect, însă nici ăsta nu este un argument. Cine dorește, găsește fără prea mari probleme locuri în care să-și ostoiască “setea” de nicotină. Eu, de exemplu, fiind foarte leneșă la capitolul ăsta (nu sunt dispusă să fac sacrificii prea mari pentru astfel de lucruri), am găsit alte metode. Guma sau bomboanele cu nicotină, de exemplu, au fost un înlocuitor suficient de bun.

“Dacă au putut alții, poți și tu.” Asta cred că a fost una dintre cele mai mari aberații pe care le-am citit și folosit vreodată, indiferent dacă a fost vorba despre fumat sau orice altceva. Este unul dintre cele mai lamentabile motivaționale. Alții pot să facă chirurgie, eu nu. Tot alții pot fi astronauți, scafandri, pompieri sau cercetători la NASA. Eu nu. Suntem diferiți, nu înseamnă că dacă alții pot să ceva, e musai să pot și eu.

În plus, mi se pare lamentabilă raportarea la alții în atare condiții, în sensul că este o armă cu două tăișuri, motiv pentru care sper să-mi aduc aminte să nu o mai folosesc în veci din cauză că, în caz de eșec, scade stima de sine a celui care încearcă, reducând dramatic șansele de a mai băga o fisă ulterior. Da, am folosit-o de câteva ori, că mi-a intrat în sistem, ‘tu-i mama mă-sii de treabă; dar scap eu de ea. Și gata, momentul de mea culpa s-a încheiat. 😛

‘N fine, ideea ce rezultă din cele de mai sus e suficient de clară, sper. Motivațiile de împrumut nu funcționează, este necesar să fie acel ceva de poate funcționa ca “motor” pentru fiecare persoană în parte.

Motivul meu a fost unul la care am aderat sufletește rapid, inginerul a avut ceva probleme de sănătate și a fost obligat să renunțe la tutun, dar avea nevoie de ajutor. Dacă m-ar fi văzut pe mine fumând în continuare, i-ar fi fost infinit mai greu. Am renunțat, ce era să fac? Am continuat o vreme cu pufăitoarele (niciodată în preajma lui) și cu gumă, până când mi-am dat seama că e stupid ce fac, așa că am renunțat complet. Ăsta a fost motivul meu, n-a fost nimic de împrumut, nimic din cărți sau din discursuri de pe net. Iar acum ajungem la punctul numărul doi.

Timingul

Să te apuci de ținut dietă exact când pleci în vacanță și știi că urmează să ai parte de toate nebuniile și finețurile pe care le oferă restaurantele este o prostie. Cale aproape sigură către eșec. Ori îți faci varză concediul și te întorci mai frustrat(ă) decât e cazul, ori vei renunța la a ține dieta.

La fel e și cu renunțatul la fumat. Pentru că perioada de acomodare este una nasoală, renunțarea la nicotină trece prin sevraj, stări proaste și somnolență, este nevoie de o perioadă liniștită. O vacanță, de pildă. Mie mi-a fost utilă cea de iarnă, când zilele oricum sunt scurte, existența mi-o duc mai mult prin casă, cu curul pe canapea.

O săptămână am moțăit, am citit și m-am uitat la filme. M-am îngrășat? Nu știu, depinde de standarde. Pentru unii, chiar și 500 de grame în plus înseamnă îngrășat, pentru mine, la cele 50 de kg pe care le aveam la momentul respectiv, alea 3 kile’ care s-au lipit au fost aproape nimic. Nu e ca și cum aș fi luat 30.

E musai să menționez că nu aș fi considerat o tragedie prea mare nici dacă lucrurile ar fi stat mai rău de atât, dintr-un motiv destul de simplu: dacă nu discutăm de slăbit câteva zeci de kilograme, nu găsesc a fi complicat să dau câteva ture de parc seara ori dimineața. Sau să mă duc la bazin. Sau să găsesc alt sport care să mă coafeze și pe care să-l pot presta fie și în mai multe etape scurte, acasă, în funcție de timp și de chef.

Da, se poate să strecori puțin și când ai casă, serviciu, plus copii de crescut, îmi e tare greu să-mi imaginez că există cineva care chiar nu reușește să găsească măcar 75 minute pe săptămână pentru un program de HIIT sau 150 de minute (tot pe săptămână) pentru un workout de intensitate moderată. Ambele variante, desigur, acompaniate de o scădere a numărului de calorii ingurgitate. O salată în loc de cartofi prăjiți, lângă friptura aia de vită, face minuni.

În încheiere

Sfaturi n-am. Fiecare trebuie să-și găsească propriile căi și resorturi. Voința este necesară pentru a schimba lucruri, însă nu este suficientă. Suntem niște mașinării mult prea complexe și depindem de mult prea multe variabile, ca să putem funcționa simplu, după listele sau după rețetele altora.

Dar, oricum ar fi, încearcă să nu judeci lucrurile în alb și negru. Nuanțează și cască ochii, să prinzi momentul propice. Și întreabă-te: chiar vrei să faci treaba aia? Și dacă da, de ce? Apoi construiești de acolo. Fără grabă și fără mânie.

(Photo by Dimitri Bong on Unsplash.)

16 Comentarii

  1. Anouk

    Cu fumatul nu mă laud că m-am îndeletnicit mai mult de 10 ani. Și nu m-am apucat de asta din teribilismul vârstei. Iar renunțatul nu mi s-a părut greu cred că din motivele invocate de tine. Mi-am ales singură să renunț pentru că simțeam dependență. Iar orice dependență exclude echilibrul, din punctul meu de vedere.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Anouk, fumam mult și de mult. Chiar nu mi-a fost deloc ușor să renunț, pentru că la mine plăcerile se trăiesc visceral și nu trec ușor peste. 🙂 De-aia am spus că e nevoie de motivele corecte, altfel eșecul e garantat. Mai încercasem și înainte.

      Răspuns
    • GabiI

      Mark Twain spunea că e foarte ușor să te lași de fumat, el s-a lăsat de multe ori.
      Și eu m-am lăsat de vreo 2-3 ori, apoi am aprins o țigară doar să trag un fum. Și am reînceput. E al naibii de greu să te lași. Și nu merge să reduci țigările. Așa că am spus într-o zi STOP. Și nu am mai aprins nicio țigară. Am schimbat o vreme cafeaua cu ceai și când îmi venea să mă urc pe pereți, îmi căutam ceva de făcut. Nu m-am îngrășat. De obicei oamenii spun că nu se lasă de fumat ca să nu se îngrașe. Dacă în locul țigării începi să ronțăi tot felul de chestii, da, te îngrași.
      Nu mai fumez de vreo 20 de ani. Dar nici nu bat la cap pe nimeni să se lase.

      Răspuns
      • Ana M. Popescu

        La cafea nu renunț nici moartă, GabiI, îmi place gustul. 🙂 Iar de pisat pe alții la cap nici nu-mi trece prin cap să încerc, nu-i treaba mea ce face fiecare cu plămânii lui.

        Răspuns
        • GabiI

          Doar o vreme am schimbat cafeaua. Și mie îmi place de mor.

          Răspuns
          • Ana M. Popescu

            Cafegioaice. 😜

  2. Dyamisi

    ,,Dacă am nevoie să mă auto-motivez, atunci înseamnă că la mine în cap decizia încă nu este luată.”
    Mi-a plăcut mult fraza asta și am să țin cont de ea. E valabilă pentru orice imi propun sa fac.

    “Suntem diferiți, nu înseamnă că dacă alții pot să ceva, e musai să pot și eu.”
    Eu nu am carnet de șofer. Sunt anti talent. Si mi-e foarte frică de condus. M-am apucat de scoala de soferi, am parcurs jumătate si am ramas însărcinată. N-am mai finalizat-o. Sarcina gemelara a fost cu risc, am stat mult prin spital, mult la pat acasă. Acum realizez cat de multa nevoie am, cu doi copii mici, sa ma pot deplasa oriunde si tot nu stiu daca voi reusi. Frica a ramas acolo.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Nici eu nu am permis de conducere, tot din motive de frică, dar am decis că trebuie să schimb treaba asta abia când am alergat cu fie-mea prin spitale. A avut nevoie de două intervenții chirurgicale și de scaun cu rotile. Sincer, habar nu am ce aș fi făcut dacă nu avea inginerul permis, chiar nu știu cum ne-am fi descurcat. Ăla a fost momentul în care am decis că nu pot lăsa chestiunea exclusiv în cârca lui, nu e normal, așa că aștept să treacă pandemia și mă apuc din nou de școala de șoferi. 🙂

      Răspuns
      • Dyamisi

        Intervenții chirurgicale? Carucior cu rotile? Groaznic sa treci prin asa ceva, imi pare tare rău, sper ca fiica ta e pe deplin sănătoasă acum.
        Ma voi apuca din nou de scoala de soferi cand voi avea un pic mai mult timp liber. De data asta pe masina cu conducere automata, sper sa fie mai ușor. Bafta si ție la scoala cand o fi.

        Răspuns
        • Ana M. Popescu

          E ok acum, perfect reparată și recuperată. Aproape ca nouă.

          Mulțam, baftă și ție! 🤗

          Răspuns
      • Emil

        Jumătatea mea și-a luat carnetul in Australia. Cât am stat in țara, nici nu voia sa audă de așa ceva, ii era groaza. După ce am ajuns aici, intr-un orășel de 10000 de locuitori, unde transportul in comun era inexistent, s-au schimbat datele problemei. Mersul pe bicicleta la munca, pe o caldura de 40 de grade era un calvar. Așa ca a dat examenul de teorie (când engleza ei era de începător) și la luat cu maximul de puncte, si a făcut orele de conducere cu mine, pe camioneta Toyota Hilux și pe un Ford Falcon de vreo 5 metri lungime. Examenul practic l-a luat cu brio, examinatoarea scriind in foaie “excellent parallel parking “! Acum conduce prin Adelaide fără nici o problema, și poate este chiar mai atenta decât mine. Ah, și înjură la volan mai bine decât mine! 😂
        Fetelor, deci se poate! 👍😊

        Răspuns
  3. Emil

    Am fumat si m-am lasat. Am fumat de prin ’80, pana in ’99. Nu pot sa spun ca mi-a fost greu, caci fumam maxim 8 tigari pe zi (intr-o zi normala, nu la chefuri sau carciumi).
    Pur si simplu nu imi convenea sa ies afara din birou pentru o tigara (pana atunci fumam in birou), iar acasa, sa ies afara pentru o tigara (nu fuma nimeni in casa, si iarna mergeam si fumam in beci).
    Jumatatea mea a continuat sa fumeze vreo cativa ani dupa ce eu m-am lasat, si nu m-a deranjat deloc. Din contra, de multe ori eu ii cumparam tigari.
    Am niste amici aici in Aussie, care “fumeaza ca turcii”. Daca nici faptul ca “ard” circa $1500/luna nu ii face sa renunte, nu stiu ce i-ar putea face? Cu banii “arsi” in 4-5 luni, ar face o vacanta superba in Cairns!

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Nu te-a deranjat pentru că decizia de a renunța la fumat ai luat-o neconstrâns de circumstanțe. Inginerul a fost nevoit. Motiv pentru care o mână de ajutor a fost bine-venită. 😉

      Răspuns
      • Emil

        “La bine si la rau, impreuna!” 😉😂

        Răspuns
        • Ana M. Popescu

          Exact. Dacă tot m-a păcălit… 😂

          Răspuns
  4. Solandi

    Fix aşa este, cum ai descris mai sus. Îmi amintesc cum, în studenţie, renunţam la ceva de mâncare ca să îmi iau ţigări. Sau cum am tot zis de multe ori: ,,ultimul pachet”; dar cine se ducea în toiul nopţii la un chioşc non stop să cumpere, după ce nu trecuse nici măcar o zi? Sau că fumez mai puţin, etc. Toate au fost zero barat. E nevoie de motivul acela personal, la timpul şi la momentul potrivit.
    La mine au fosta sarcinile. M-am lăsat de fumat la ambele, dar, după ce am născut prima oară, m-am reapucat. M-am ofticat apoi, însă pasul fusese deja făcut. Abia la a doua sarcină mi-am dat seama că nu trebuie să le reiau sub nicio formă după ce nasc. Au trecut de atunci 14 ani. Și sper să o țin tot așa.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă