Când ți s-au blocat neuronii în poziția misionarului, aberezi despre hiper-sexualizare

22 iunie 2021 | Povești | 7 comentarii

S-a-ncins iar internetul și a re-rumegat un inepuizabil subiect de gâlceavă, cel despre educația sexuală în școli. A fi sau a nu fi? Și cine să predea? De ce? Și cât? Un miliard de întrebări, unele legitime, altele de-a dreptul stupide au încins iar spiritele.

Și ce poate fi mai amuzant, în țara pseudo-moralității și super-sfioșeniei sexuale, decât să crezi că niște informații nu numai firești, dar absolut esențiale sănătății unei națiuni, vor îndemna copiii să facă sex. Mult sex, nene. Săracii de ei, că parcă trebuie să le apese careva niște butoane de On/Off, ca să înceapă să le tropăie hormonii prin organism.

Am o veste proastă: oricât de culți, rafinați și civilizați ne-am strădui să fim și oricât de steril ar fi mediul pe care încercăm să-l construim în juru-ne, suntem animale (cele mai evoluate, e drept) dominate de instinct de reproducere. Să încerci să-i îndemni la abstinență pe bieții copii, să-i sperii, să-i ameninți cu iadul sau cu bătaia e nu numai inutil, dar denotă faptul că unii posedă cap doar ca să nu-i plouă-n gât.

Cu cât informezi copiii mai puțin, cu atât vor și vom avea probleme mai mari. Cu cât ascunzi mai mult lucruri de ei, cu atât vor fi mai curioși și vor căuta să afle dimprejur. Și, mă iertați, dar informațiile pe care le pot da colegii mai mari, vecinii de la bloc sau te miri ce website-uri obscure fac mai mult rău decât bine.

Vrem educație acasă, s-a strigat!

Educație acasă pentru că profesorii sunt varză și nu știu să predea. Educație acasă pentru că românul crede că le știe și poate pe toate. Aceiași părinți care urlau că sunt prea multe teme și că nu au timp să se ocupe de copiii lor cum se cuvine spun acum că preferă să le explice ei copiilor.

Trec peste cifre și statistici. S-au tot vehiculat și nu par să impresioneze pe nimeni. România – campioană europeană la numărul de mame minore, copii abandonați și condiții mizerabile în orfelinate. Tot România – campioană la numărul uluitor de mare de copii ce merg seara flămânzi la culcare. Și la numărul cazurilor de cancer de col uterin – boală ce poate fi prevenită cu un simplu vaccin. Această Românie nu dorește educație pentru că…

Situația pe meleagurile portocaliilor

Vă spun din capul locului două chestiuni, ambele extrem de importante:

1. În Olanda, începând cu anul 2012, educația sexuală începe la 4 ani, face parte din curricula națională, este obligatorie și este de tip comprehensiv.

2. Rezultatele sunt remarcabile.

Detaliez:

1. Spuneam că educația începe foarte devreme. Evident, nu li se explică nimic elaborat sau care ar putea fi considerat indecent la vârsta de 4-5 ani, doar noțiuni simple, de bază. Apoi lucrurile evoluează gradual, iar informațiile sunt în permanență adaptate vârstei copiilor.

Pentru că modelul pe care l-au ales este educația de tip comprehensiv, informațiile nu sunt reduse la sex și sexualitate, ci se axează, în special, pe dezvoltarea fizică și emoțională și pe relații. Importanța unei relații sănătoase, respect, diversitate, comportamente adecvate / inadecvate, cum pot fi ele identificate și amendate atunci când e cazul, la cine pot apela în caz de neplăceri sunt doar câteva dintre subiectele abordate.

Sigur că au parte și de inevitabila chicoteală cu prezervativul pus pe banană, dar asta se întâmplă abia de la 12 ani în sus când, oricum, toți copiii au măcar o vagă idee despre ce și cum e cu sexul.

Lucrurile devin mult mai elaborate la liceu și acolo se intră deja în noțiuni avansate de biologie. Au patru capitole, care sunt distribuite de-a lungul anilor de studiu (nu, nu este materie separată) după cum urmează:

a. Celule – funcționare, diviziune, ADN.

b. Reproducere – organe de reproducere, caracteristici, funcționare;

c. Sexualitate – metode contraceptive, orientări sexuale, emanciparea femeilor, abuz sexual, BTS;

d. Hormoni bărbați / femei, mentruație, sarcină.

M-am uitat pe manualele școlare și vă informez cu regret că nu am găsit nimic nici despre poziții, nici îndemnuri la a face sex sălbatic pe băncile școlii, numai informații prezentate cât se poate de adecvat vârstelor și capacității lor de înțelegere.

2. Rezultatele, repet, sunt remarcabile.

Cei mai mulți dintre tineri își încep viața sexuală după vârsta de 17-18 ani. Când subiectul nu e tabu, nici nu mai reprezintă o tentație. Statisticile mai spun și faptul că primul act sexual a fost plăcut ceea ce, inevitabil, duce la o viață de adult normală și relaxată din punctul ăsta de vedere, plus la șanse crescute de a dezvolta relații minim decente.

Rata de ultilizare a metodelor contraceptive este foarte mare. De înțeles, zic eu. După ce ai văzut poze cu urmările bolilor cu transmitere sexuală și ai dat extemporal din lecția respectivă, reușești să înțelegi pe deplin riscurile și eventualele consecințe.

Anonimitate și tratamente medicale în loc de blam. Există o platformă care le permite să anunțe complet anonim o persoană cu care au făcut sex în cazul în care trebuie să meargă la medic pentru teste BTS. Bănuiesc că nu-i necesar să explic de ce este o măsură genială, nu? 😊

Olanda are printre cele mai puține cazuri de sarcină în rândul adolescentelor. Și de cazuri HIV.

În încheiere, câteva idei

Fără educație e clar că nu se poate. Au de suferit nu numai copiii, dar și societatea în ansamblul ei, iar singura soluție viabilă rămâne educația instituționalizată. Oricât de deștepți, culți și capabili ne-am crede noi, părinții, ne este imposibil să le explicăm toate noțiunile pe care le-am văzut în manuale.

Mi-au plăcut foarte mult biologia și chimia, le-am studiat, am fost la olimpiade și chiar am cochetat până la un punct cu ideea de a urma medicina, însă mi-ar fi imposibil să îi livrez copilului meu informațiile la nivelul de detaliu pe care îl poate oferi un profesor de biologie.

Sigur, este necesar ca materia să nu fie nici gândită cu curul, nici făcută pe genunchi, pentru a nu produce mai multe daune, decât să aducă beneficii copiilor, însă trebuie pornit de undeva. Trebuie să le spună cineva micuților că o relație poate și, mai ales, trebuie să fie frumoasă și bazată pe respect reciproc, că nu înseamnă nu, că abuzurile nu trebuie tolerate și că sexul neprotejat le poate ruina viețile și viitorul. Despre asta trebuie să fie educația sexuală. Și nu, nu duce la hiper-sexualizare, trebuie să fii tare slab dotat la mansardă să scoți o asemenea inepție.

Nu mănânci mai mult pentru că ai învățat să gătești, ci mai bine. 😉

7 Comentarii

  1. Ruxandra

    Cred ca, daca vreodata se vor introduce, in Romanica, ore de educatie sexuala, vor fi predate de profesorul (sau popa) de religie. Ca sa-mpace si capra, si varza.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Ah, în cazul ăsta, rezolvă tot. 😂

      Răspuns
  2. BaGheRa

    Câteva dintre subiectele pe care le-am auzit în jur când se vorbea de educație sexuală în scoli?
    Vrei să se introducă prostituția în școli? Asta se va întâmpla după ce vor termina cu asta.
    Vrei ca copiii să învețe să devină curiști?

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Bună aia cu prostituția. 😂 Trebuie să ai doage lipsă pentru asemenea inepție.

      Răspuns
  3. GabiI

    Când am spus la lucru că ar trebui să se predea educație sexuală și educație financiară în școli, majoritatea colegilor m-au privit ca pe un OZN. Au zis că nu trebuie, că “învață ei când cresc”. Și vorbim despre oameni cu studii superioare, care lucrează în domeniul asistenței sociale. Mdeci?

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Păi când cresc e cam târziu deja, GabiI, lucrurile sunt compromise de exemplele proaste pe care le au în jur. Dar ai și tu un punct de vedere. Pentru unii, studiile superioare au fost degeaba. Păcat de cei mici.

      Răspuns
      • GabiI

        Sigur că e târziu când sunt mari.

        Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă