Pentru mine, curățenie generală înseamnă chiar generală. Adică scotocesc și lustruiesc fiecare cotlon al casei, de la sertare, dulapuri și debarale, până la scos cărți din bibliotecă și curățat draperii. În anul ăla, să fi trecut aproape douăzeci de-atunci, stăteam cu chirie, deci nu fusesem eu în măsură să aleg cum să decorez casa.
Mă holbam lung la mormanul uriaș de material ce zăcea în mijlocul camerei. Cum să curăț eu cantitatea aia uriașă de textile? Cine mama naibii și, mai ales, de ce ar pune-n casă hidoșeniile alea de draperii, decolorate și grele, de velur, aproape la fel de groase cât un covor? Magnet pentru praf, nimic altceva. Măcar de s-ar fi potrivit cu mobilierul, dar n-am avut noroc.
M-am tot învârtit și răsucit prin casă degeaba. Să le spăl eu nu aveam cum, să le pun la loc jegoase, cum erau, ieșea din discuție. După ce inhalasem o cisternă de praf încercând să le dau jos, nu le-aș fi pus la loc în halul ăla nici moartă. Când, deodată, bingo!
Îmi vine strălucita idee de a le duce la Nufărul
Le-am compactat cât de mult am putut, le-am îndesat în saci și le-am târât la Nufărul. Aveam unul la câteva blocuri de mine, aproape de intersecție, care mă mai salvase la un moment dat dintr-o situație neplăcută. Îmi vărsase un coleg niște suc pe un palton bej, din stofă de lână. Noroc cu femeile de acolo, m-aș fi ofticat rău de tot să nu îl mai pot purta, mai ales că nici situația materială nu îmi era strălucită.
Cu transpirațiile șiroaie pe ceafă și pe spinare (am zis deja că erau foarte grele textilele, da?), trag de ușă, mă introduc în interior și mă așez într-o parte. Cele două femei care lucrau acolo completau ceva într-un caiet.
– Numai puțin, domniță, îmi spune a’ mai în vârstă, două minute, să terminăm de scris aici.
Am dat semi-leșinată din cap și m-am așezat pe unul dintre saci. S-au apucat să vorbească între ele. Un minut, două, trei, zece… În mod normal, le-aș fi întrerupt. Deși sunt un om răbdător, nu-mi place să aștept inutil. Ba, chiar, mă enervează oamenii care nu își fac treaba, dar discuția dintre cele două devenise foarte interesantă.
– Știi ce mi-a zis aseară, Ginuțo? Că el nu e fraier, să-l țin doar cu ciorbă. Dacă era să vrea doar haleală, mai bine se duce la mă-sa, măcar acolo nu face nimic. Pune-te masă, ridică-te masă…
– Ei, ia la el, tu. A prins glas, bâlbâitul. Păi și ce soarele mă-sii a vrut, i s-a acrit de prea multă liniște?
– Zice să pun și eu o cârpă mai acătării pe mine, să arunc halatul ăla cârpit, pe care îl port când fac treabă.
– Păi și? Că asta nu e mare lucru. Ia și tu altceva, că nu mai suntem pe vremea împușcatului, să n-ai de niciunele. Mergem după muncă aci, la bazar, și cumpărăm.
– Ei stai, că nu a fost tot, da’ mi-i jenă și nu știu cum să spun.
– Spune, făi, pe direct! Sunt femeie bătrână, cu ce crezi că mă poți speria?
– Nu e de speriat, e… eu sunt femeie serioasă, păcatele mele.
Mă uitam la Ginuța cum începe să-și piardă răbdarea, încercam să mă fac mică-mică, pe după ghivecele cu plante, să nu mă vadă, și mă rugam să nu o apuce taman atunci hărnicia. Eram deja foarte curioasă care era finalul poveștii.
– A scos din geanta de muncă niște reviste și mi le-a vârât sub nas, Ginuțo. Erau cu femei despuiate, Doamne iartă-mă, că n-am mai văzut așa ceva până acum. Și m-a pus să stau în patru labe, că cică așa vrea de acum încolo să facem.
Și s-a pus Ginuța noastră pe-un râs, de se zgâlțâiau flacoanele de detergent de pe rafturi.
– Am crezut că cine știe ce ți-a făcut, făi, fată. Păi și nu ți-a plăcut deloc, deloc?
– Nu știu, că nu puteam să fiu atentă la altceva, mă tot lovea cu burta pe spate. Duios, așa, că nu era rău cu mine. Dar pleoscăia de parcă mă pocneau valurile, la mare.
Ăla a fost momentul în care am căzut, grohăind de gâs, de pe sacul pe care stăteam ghemuită. Duios, auzi la ea! Râdeam eu, râdea și Ginuța, de ne curgeau lacrimile pe față. Am rămas în relații bune, că stătea la blocul vecin și ne mai întâlneam prin zonă. În loc de bună-ziua, de câte ori ne vedeam, ne bușea râsul, de se uita lumea la noi ca la urs.
–
(Photo – Gratisography.)
Nu conteaza varsta, ci placerea! 😉🤣
Faceam si noi curatenie din aia, cu mutat absolut totul de la locul lui, dar de cand ne-am mutat cu capul in jos, ne-a trecut.
Maica-mea chiar imi povesteste cum face ea curatenie (exact ca tine), si ii spun “noi am lasat-o mai moale”. “Cum adica?” “Pai asa bine, de exemplu nu mai stergem geamurile la fiecare trei luni.” “Pai, si nu sunt murdare?” “Poate ca da, dar ca sa sterg geamurile la casa noastra, inseamna cam de 10 ori mai mult decat insemna in Ro. Suprafata vitrata la living area este enorma. Un perete intreg, de sus pana jos este numai sticla (cca 11m x 2m). Si asta este doar living-ul, dar avem si 4 dormitoare, biroul si baile.” “Dar de ce a trebuit mama, sa iti iei o casa asa mare?” Da, buna intrebare!
N-aș face nici eu, Emil, dar sunt alergică la praf. Nu e pe alese.
Pentru curățat ferestre vezi că există roboței. 😁 Nu am testat niciunul încă, dar mă tentează, poate scap de chin.
Ufff, nasol! Ai fi buna sa lucreazi aici la mina. Nu este praf de loc…😉🤣
Ai ceva detalii despre robotel? Nici noi nu spalam cu carpe sau ziare 😉, ci folosim un fel de aspirator cu lamela. Ai o eficienta/viteza de spalare mult mai mare, dar la noi sunt multe ale naibi!
Am uitat! Stiu eu niste “robotei” care fac mai mult decat sa spele geamuri. Costa cam $25/ora, si iti fac curat unde vrei tu, inclusiv in curte/gradina.
:)))))) Da, da, știu și eu roboțeii ăia cu 25 de euro pe oră. N-am apelat la ei până acum.
Apartamentul în care stau acum, cu chirie, era mobilat complet. Nu chiar pe gustul meu, dar mi-a plăcut locul. Am scos toate cârpele, le-am spălat și le-am pus frumos în cutii, în pivniță.
Proprietarul s-a îndrăgostit din nou de apartamentul lui și de modul în care l-am aranjat și m-a rugat să-i amenajez și lui casa pe care și-o construiește.
Cu duioșenia ne acomodăm odată cu vârsta.
Hei @Anouk, si noi ne tot modificam, schimbam, cate ceva. Nu vi si la noi sa ne ajuti cu amenajarile? 😊👍
@Emil, Vin, cum să nu.
Am uitat ce mașină ai, dar mă mulțumesc să văd pe viu un mastodont din ăla de la mină. 😊
Acum avem o Mazda CX5 GT cu motor de 2.5 turbo/benzina. Cred ca ți-ar plăcea, 230 Hp, 420 Nm, și aproape toate dotările posibile. 😊
Eu încă sunt fascinat de mastodonții de la munca, și ăștia de aici nu sunt cei mai mari. Dar am avut ocazia sa îi văd pe viu și pe aia, când lucram la minele de carbune in Queensland. Inclusiv dragline și excavatoare uriașe! 😳
Mișto mașinuța!😉 S-o stăpâniți cu plăcere!
Emil, să vă bucurați de toate masinuțele pe care le doriți. Eu nu mă împac cu mulți cai, poate și că nu am drumurile pe care să-i alerg. Dar o supă, zupă cu tăieței de casă, supă vrei?
Omule, țara pe care ai ales-o este miraculoasă, părerea mea. Dar nu știu de ce simt că doar în altă viață am fost sai voi ajunge acolo. Bravo vouă pentru puterea și curajul cu care ați zburat.
Casa poa’ să mai aștepte până la toamnă, acum avem de refăcut toată curtea. 🙂
Se vede fain de aici, de pe margine! 😀 😀 😀
:)))
Bine, Victore. 😂 Ești pe post de arbitru?