Recomandări aveți?

9 august 2021 | Povești | 25 comentarii

Uneori mi se face tare dor să mai citesc câte o carte-n română așa că, de câte ori ajung prin țară, mă-nfig la Cărturești* și-nșfac măcar două, trei exemplare. Da, d-alea de hârtie, să le simt în brațe când stau tolănită-ntr-o rână, cu o ceașcă de cafea aburindă alături. Deși în general le citesc în format digital, în engleză (sunt cea mai la îndemână variantă, plus că unele văd traduceri în limba română târziu sau deloc), am și eu piticul ăsta. De două ori pe an să iau câteva pe “stil vechi”.

De data asta, însă, treaba e cu dichis. În sensul că a trecut ceva vreme de la ultima preumblare pe meleagurile dacice, doi ani mai exact, și nu știu ce naibii să mai aleg. Am intrat în librărie, am făcut ochii roată, am luat ce mi-a făcut mie cu ochiul ori aveam deja pe listă, apoi m-am pierdut. Aș fi plecat cu basculanta plină de-acolo, dar știu că nu se poate. Suntem trei oameni care citim în casa aia și am agreat că nu mai ticsim pereții din casă cu hârtie, dar mai sărim calul din când în când. (Bine, recunosc, mai mult eu și cu adolescenta ne ducem prin librării măcar să nu uităm care e senzația și să simțim mirosul ăla de hârtie proaspăt tipărită. Suntem dependente.)

Așadar, o rugăminte. Dacă ar fi să iau cu mine cinci cărți, de data asta, să am ce citi în grădină cât măcăne rațele p-alături, cam care ar fi recomandările? Să nu îmi veniți cu avioane gen Moromeții sau Cireșarii, că le-am citit deja, într-o viață anterioară. Mă refer la tiltluri traduse relativ recent și care ar merita din plin diminețile mele de weekend, plus puținul timp liber de dinainte de culcare.

*Știu că sunt multe librării, dar Cărtureștiul a fost și va rămâne librăria mea preferată. Nu știu să spun de ce, pur și simplu așa e, iar ăsta va rămâne ritualul meu. Să-i fac o vizită de câte ori ajung în România.

25 Comentarii

  1. Paul

    Pe cronica.ro ai secțiune de cărți. Am găsit multe recomandări de carte utile. Eu personal citesc un anumit gen de literatură și nu cred că pot să îți recomand ceva.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Mulțumesc, am să mă uit. De curiozitate întreb, care este genul de literatură pe care îl citești? 🙂

      Răspuns
      • Predescu Crisanta

        Gagico, sunt convinsă că ți-ar plăcea cărțile scrise de Cristian Fulaș, Paul Gabor, Radu Paraschivescu. “Ioșca”, “Negustorul de pipe”, “Acul de aur și ochii Glorianei” sunt doar trei exemple.

        Răspuns
        • Ana M. Popescu

          Mulțam fain, gagico. 🤗

          Răspuns
        • Mona

          Pe astea le notez și eu, tot mi-am propus să încep să citesc autori români dar nu știam de unde să încep.

          Răspuns
  2. BaGheRa

    De când a pus Vasilescu articolul acela cu reinventatul… lunea trecută parcă în feed-ul de la instagram au început să îmi apară chestii cu reinventare, realiniere, re-xxx…puii mei înțelegi tu… și… educatie financiara… bla bla bla.
    Legat de acest ultim subiect, daca esti interesată, îți pot recomanda două cărți pe care le-am citit recent, ambele de la același autor:
    Tata bogat, tata sarac și Fake de Robert Kiyosaki. M-au făcut să văd educația financiară cu alți ochi

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Mulțumesc. Am să rămân la romane pentru moment, sunt sătulă de cărți de nișă, cursuri și alte avioane. Creierii mei simt nevoia de povești. 🙂

      Răspuns
  3. Mona

    Ultimele 2 citite vara asta sunt Când înfloresc caișii și Ultima librărie din Londra. Beletristică, ușurele, chiar mi-au plăcut. Urmează Țarina, am înțeles că e foarte bună. Nu știu dacă le găsești la Cărturești, io le agăț de pe unde nimeresc, librării, chioșcuri de ziare și țigări, gară etc, nu am un anume gust format.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Merci, Mona, notat! E doar un ritual, nu înseamnă că dacă nu găsesc ceva la ei, nu cumpăr din altă parte. 🙂

      Răspuns
  4. Misha

    Bună, Didina. Îți recomand “Ultimii martori” de Svetlana Aleksievici. A apărut la editura Litera. Însă trebuie să te pregătești psihic pentru ea. E o carte cutremurătoare cu povești adevărate. Și orice de Oliver Sacks. L-au tradus cei de Humanitas. Mult succes la cumpărături.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Bună, Misha. Notat, mulțumesc frumos. Și bine ai venit pe la noi. 🙂

      Răspuns
  5. Elena P

    “Vara în care mama a avut ochii verzi” recomandata de Laura Gam. Mai nou, am citit-o pe Raluca Feher: “Să nu râzi” și “Te iubesc, dar nu pe tine”.
    Astea mi-au plăcut cel mai mult. În toate este vorba despre relațiile intime sau cele parinte/ți-copil/îi, limbajul nu e tocmai academic, dar na, nici eu nu-s cea mai academică persoană din lume. Dacă sari peste expresiile licentioase, o să descoperi niște realități. Cumva cărțile astea dor. Te anunț, ca să nu zici după aia că ți-am fw.ut concediul. 😀

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Eleno, pentru “Vara în care mama a avut ochii verzi” încă nu sunt pregătită. O am, dar nu am avut curaj să o citesc, mi-e teamă că am să bocesc. Știu, sunt fricoasă, dar o să-mi treacă până la urmă.
      Notat Feher, îmi place cum scrie. Mulțam! 🙂

      Răspuns
      • Elena P

        Știu exact de ce n-o poți citi.❤🤗

        Răspuns
        • Ana M. Popescu
        • Ruxandra

          Am intrat azi la Carturesti. Doua carti de Radu Paraschivescu, une de John Grisham (omul asta nu apuca sa scrie la fel de repede cum il citesc eu), doua carti de Georges Simenon (stiu: e plebeu sa citesti politiste daca nu sunt scrise de Paulo Coelho) si un thriller care se cheama Pacienta tacuta, invelit strategic intr-o folie care acopera numele autorului. Ca si eu, imediat ce ajung la Iasi, navalesc la Carturesti si/sau la Casa Cartii.

          Răspuns
          • Ana M. Popescu

            Ruxandra, puteam să fac pariu că te-nfigi în librării de cum ajungi. 🙂 Notat, merci!

  6. Cornelia

    De obicei iau si eu cam o juma’ de valiza de carti de fiecare data cand vin in Romania. Din pacate vizita planificata pentru toamna asta s-a dus pe apa sambetei (tre’ sa ne grabim cu renovatul si amenajatul noii case, n-o mai putem lalai la infinit, pentru ca am reusit s-o vindem pe cea “veche”, iar noii proprietari ne dau afara in curand). Dar mi-am notat toate sugestiile de aici, ramane doar sa gasesc o editura/librarie/whatever, care sa expedieze si in strainezia.
    Sejur placut si fara experiente neplacute in ce v-a mai ramas din vacanta asta 😊

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Mulțumim, Cornelia, spor la renovat! 🙂
      Există și librării care livrează, doar că durează ceva până ajung cărțile la tine.

      Răspuns
  7. Gabriela

    Scurt : Acolo unde canta racii – Delia Owens;Contesa din Toscana; Soția plantatorului de ceai – Dinah Jefferies, Fiica ceasornicarului – Kate Morton – la o cafea, o plaja, înainte de somn 😁

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Tot scurt: merci! 🙂

      Răspuns
  8. Dyamisi

    Acolo unde cântă racii- Delia Owens
    Privighetoarea-Kristin Hannah
    Cele patru vânturi-Kristin Hannah
    Oameni anxiosi-Fredrich Backman

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Mulțumesc! 😘

      Răspuns
      • Dyamisi

        Mi-au rămas la suflet. Dintre titlurile citite in ultima perioadă. Povești care vibrează o perioadă dupa lectură. Si care ne fac sa visam.

        Mai am recomandari pentru thriller si cărti polițiste. Daca citesti asa ceva.

        Răspuns
  9. Gabi

    Portocala sângerie mi-a plăcut. Și dacă vrei un policier mai altfel, Peter Swanson scrie bine, se zice că e o “nouă stea”. Citește niște recenzii eventual să îți faci o idee.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă