Un an școlar complicat

10 iulie 2021 | Povești | 5 comentarii

Cifre și statistici oficiale nu există pentru că, în Olanda, încă nu s-a încheiat anul școlar, să poată trage linie și niște concluzii clare, însă datele preliminare arată fără echivoc faptul că a fost un dezastru pentru elevi. Iar când zic dezastru, am așa, vaga senzație că sunt chiar prea finuță.

Câteva mențiuni am de făcut din capul locului, pentru că nu toată lumea este familiarizată cu modul de organizare de pe aici, utile întru susținerea ideilor pe care urmează să le înșir mai jos.

1. Școala generală începe la 3-4 ani, liceul la 12. Cel din urmă este structurat pe mai multe nivele de dificultate și de calificare, de la școală de meserii până la HAVO și VWO, variante teoretice, VWO fiind nivelul cel mai dificil, care se încheie cu BAC și cu dreptul de a se înscrie la facultate fără examene suplimentare. (Sigur, ele există în cazul în care este necesară o departajare a candidaților sau în care trebuie dovedite anume aptitudini.)

2. Regulamentul este unul complex și pe alocuri flexibil. În sensul că regulile pentru a trece anul, de pildă, sunt unele clare, însă, până la urmă, profesorii pot decide dacă mai acordă o a doua șansă elevului sau dacă îl lasă să repete clasa.

3. În Olanda, nu știu în alte sisteme de învățământ de prin zonă, copiii nu sunt deloc ținuți în brațe și mângâiați pe creștet, sunt tratați ca niște viitori adulți. Drept urmare, în caz de neîndeplinire a condițiilor de absolvire, nu este nimic neobișnuit în a repeta anul sau în a merge la școala de vară. Refuzi? Nu-i bai, o iei de la capăt. Nu, nu treci anul nici cu șpagă (n-ai cui să dai oricum), nici cu meditații cu profa de la clasă (nu există așa ceva).

4. Notele de opt, nouă și de zece sunt un vis, se obțin foarte greu, baremele de notare sunt drastice și se respectă în mare parte. Media șapte la o materie devine chiar una decentă, iar de liceu încheiat cu zece pe linie n-am auzit până acum.

Frici personale

Pentru că anul ăsta școlar deja dificil (desfășurat în cea mai mare parte online, din motive de pandemie), s-a adăugat unui cumul de factor mai vechi pentru odorul personal (olandeza nu e limbă nativă, ci învățată pe repede înainte, este un copil ambițios dar emotiv, a avut nevoie de o perioadă mai lungă de adaptare în urma mutării în altă țară etc.), ne-a fost teamă că o să o dea cumva în bară și că va lua foarte personal tot eșecul, făcând abstracție de context. Nimic neobișnuit, de altfel. La vârsta adolescenței, totul e tragic, în alb sau negru, mirobolant sau îngrozitor.

Adolescenta este la VWO, e meritul ei exclusiv că a ajuns acolo, a muncit enorm pentru asta și ne anunțase încă de când a intrat la liceu că cel mai tare-i e frică de anul cinci (din șase, echivalent clasa a XI-a în România). E cel mai greu dintre toți. Iar să să ghinionul să prinzi anul ăsta în plin avânt de covid, cu mă-ta și cu tac-tu lucrând și ei de acasă, e… hai că mai bine mă abțin.😊

Sărim peste drame, discuții interminabile și scenete direct la ziua de vineri, 9 iulie, când elevii de la liceul lor au aflat dacă trec sau nu și care sunt pașii de urmat. Sincer, am fost îngrozită. Copii buni și silitori în general, conștiincioși, că doar i-am văzut de atâtea ori pe la noi, când mai aveau proiecte de făcut (și prăjituri de mâncat), ori nu au reușit să treacă anul, ori au o situație încă incertă și sunt la mâna unor comisii de evaluare.

A fost o lecție dură

Să te chinui să ajungi sus, să-nveți de să-ți sară ochii, iar mai apoi să te trezești cu viața toată data peste cap nu e corect, așa e. Dar viața n-a fost dreaptă nicicând, așa că mai bine nu te culci pe-o ureche, și e mai sănătos să vezi lucrurile pe făgașul corect de la bun început, decât să te întrebi de ce nu te place universul, deși ai terminat toată școala premiant cu coroniță.

Au reușit, din gașca lor, să treacă clasa cu certitudine doar două fete, alți doi copii au situație discutabilă, unul va fi transferat către un nivel mai jos, iar doi repetă anul. Și nu ăsta-i ăsta lucrul cel mai nasol, ci faptul că nu s-au pregătit mental deloc pentru o astfel de variantă, nici măcar n-au luat-o în calcul. Iar șocul, în momentul de față, este enorm.

Mă-ntreb, într-un final, care o fi nivelul global al dezastrului la capitolul ăsta, dar voi afla în câteva săptămâni cu siguranță. Și mă mai întreb care vor fi urmările. Sper, din tot sufletul, că se vor replia cum trebuie și că nu vor rămâne cu sufletele făcute praf.

5 Comentarii

  1. Elena P

    Fiu-meu a fost bursier toată clasa a V-a. Pe merit. A fost și toată clasa a VI-a (pe care tocmai a terminat-o), dar dacă m-ar întreba cineva dacă a învățat la fel, cu același sârg, aș răspunde sincer că “nu”. Nu știu ce și cum va fi, am și eu îngrijorările mele, but (vorba englezului) eu sunt cel mai bun exemplu de om care s-a pregătit 5 ani să facă ceva și în final a făcut cu totul, dar cu totul, altceva.

    Dacă până acum grija mea era: ai învățat? Ti-ai făcut temele?
    Acum am alta grija: ai ieșit afara cu prietenii? Ai râs?

    Răspuns
    • Emil

      Bravo Elena, asa trebuie sa fie! 😊👍
      Ne dorim copiii (chiar dacă sunt oameni in toata firea) sănătoși, atât mental cât și fizic. Școala cred ca trebuie sa fie o grija secundara.
      Al meu, a început facultatea in Ro, a făcut doi ani (inginerie la Transilvania in Brașov) după care a venit încoace. Nu l-am adus din prima, când am venit eu și soția, zicând ca poate este mai bine sa termine mai întâi acolo facultatea și apoi sa vina încoace. Mi-au spus colegi, cunoscuți, ca este timp și bani consumați, fără o finalitate (Aussie nu recunosc diplomele!). A venit încoace, dar nu a mai făcut facultate. Lucrează acum in domeniul care ii place lui cel mai mult, mașini, câștiga super ok, și este super happy. Ce sa îmi, doresc eu mai mult, decât sa îmi văd copilul fericit și realizat. Aici poți câștiga foarte bine și fără studii superioare, și nimeni nu se uita la tine suspicios. Sa îți spun ca unii din managerii noștri de la mina nu au studii superioare? Sunt oameni cu multă experiența, care aici primează in fata studiilor.

      Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Felicitări puștiului, Eleno! 🤗

      Răspuns
  2. Emil

    Nașpa, aiurea, cam nasol! Dar fără supărare, am o nedumerire: copiii respectivi nu au știut pana in ultima zi in ce situație sunt? Nu își știau notele? Poate suna prostesc ce întreb, dar nu prea înțeleg sistemul. Doar nu cred ca ți se hotărăște soarta in ultima zi?! 🤔
    Sa înțeleg ca puștoaica a trecut fără probleme?! Congrats! 😊👍

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Ieri s-au dat ultimele teste, Emil, care au fost decisive, iar unora nu le-au mai ieșit mediile. Da, e diferit sistemul, mi-a luat și mie ceva vreme să înțeleg cum funcționează. 🙂

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă