Fiecare are imaginea și informațiile proprii despre comunism. Povești mai mult sau mai puțin subiective, mai mult sau mai puțin abracadabrante, unele romanțate, altele condimentate cu teorii ale conspirației. Sigur, dreptul la opinie este sfânt. Însă nimic nu mă seacă mai tare decât diminuarea a ceea ce a însemnat, de fapt, comunismul: crime, teroare și opresiune. La nivel global.
Un secol de crime și aproape 100 milioane de morți. Cel mai mare carnagiu politic din istoria omenirii.
China: 65 mil; U.R.S.S.: 20 mil; Coreea de Nord: 2 mil; Cambodgia: 2 mil; Africa: 1,7 mil; Afganistan: 1,5 mil; Vietnam: 1 mil; America latină: 150.000 etc. Da, discutăm de morți. Datele sunt halucinante.
Și, ca să avem cu adevărat imaginea dezastrului, putem compara comunismul (genocid de clasă) cu nazismul (genocid de rasă), care a provocat moartea a 25 de milioane de persoane. Comunismul, în ansamblul său, a ucis de patru ori mai mulți oameni decât nazismul. Desigur, asta nu face nazismul mai puțin odios, sper ca omenirea să nu mai fie nevoită să treacă vreodată prin așa ceva. Am înșirat cifrele doar pentru a avea un ordin de măsură.
Lenin, Stalin, Mao, Ho Chi Minh, Fidel Castro, Pol Pot, Kim Il Sung sau, în România, Ceaușescu, au fost doar câteva dintre personajele care s-au visat atotputernice și care au determinat, direct și indirect, moartea și chinul atâtor zeci de milioane de oameni.
Ororile comise au fost variate, de la execuții prin spânzurare, înecare, otrăvire, împușcare sau diverse “accidente”, până la tortură fizică și psihică, înfometare și muncă silnică, în lagăre. Și, pentru că nu se putea limita doar la a asupri indivizii, comunismul și-a răsfrânt otrava și asupra civilizației și culturii. Monumente istorice, cărți și opere de patrimoniu au fost distruse pentru a satisface apucăturile megalomanice ale conducătorilor și a acoliților lor.
Control prin teroare și foame
Este foarte greu de imaginat acum, mai ales pentru cetățenii tineri ai Europei moderne, care a fost dimensiunea reală a comunismului.
Cinci milioane de morți în urma foametei din 1922. Unele surse indică până la opt milioane de decese (nu las link, imaginile sunt cumplite). Marea Epurare stalinistă a dus la lichidarea a peste 600.000 de opozanți ai sistemului, în urma unor simulări de procese. Foametea din timpul colectivizării forţate (1930-1933) a mai făcut câteva milioane de victime. Gulagul a însumat 500 de colonii de muncă şi 60 de complexe penitenciare, aproape 30 de milioane de deținuți de felurite naționalități, inclusiv români, şi a curmat circa trei milioane de vieţi.
Iar ceea ce s-a întâmplat în fosta U.R.S.S. a fost numai o mică parte din a ceea ce a însemnat comunismul, însă nu mi-am propus să fac un inventar. Am ales exemplul ăsta pentru că ne este cel mai la îndemână din cauza familiarității, a poziționării geografice și a influenței pe care colosul rusesc a avut-o asupra României. Și, nu în ultimul rând, pentru că U.R.S.S. a fost punctul de pornire al regimului comunist.
O mașinărie incredibil de eficientă
Să nu fim naivi, regimurile totalitare nu ar putea rezista fără susținerea unei părți consistente a populației. Lucru care s-a și întâmplat, de altfel. Ideologia comunistă a oferit visătorilor un model social ideal, plasă în care au picat foarte mulți. Dorința de a schimba lumea în numele unui ideal (nu contează că este utopic), alături de uniformizare și, deci, de înlăturarea răspunderii individuale, au fost doi dintre pilonii principali. Ce poate fi mai tentant decât să fie responsabilitatea altuia pentru orice?
Da, este foarte atrăgătoare ideea de un “tătuc”. Frica de libertate și de responsabilitate rezidă în ființa umană. În ciuda a ceea ce suntem tentați să credem, libertatea se învață și se educă. Ăsta este și motivul pentru care regimurile opresive, totalitare, au șanse mult mai mari de reușită în țările mai sărace, cu un grad ridicat de analfabetism.
Concomitent cu vânzarea de iluzii , izolarea a fost un alt ingredient cheie în reușita regimului. Este vorba atât despre izolarea societății oprimate față de cele libere, care ar putea influența o mișcare de emancipare, cât și a indivizilor, unul față de celălalt. În al doilea caz nu mă refer la o izolare fizică, ci la încurajarea individualismului și a distrugerii ideii de colaborare cu semenii. Dezbină și cucerește. Parcă așa era, nu?
Un pic despre România
Despre perioada comunistă din România s-a tot scris, nu am să reiau. Am să las, totuși, link către colecția de resurse pusă la dispoziție de IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc). Găsiți acolo inclusiv arhivă de fotografii, informații despre Experimentul Pitești, închisoarea de la Râmnicu-Sărat sau cea de la Jilava.
Odioasă istorie, pe cuvânt. Cum or putea unii (prea mulți, încă) să regrete vremurile alea, este uluitor. Bineînțeles că nu se știe nici acum numărul victimelor regimului comunist. Unii istorici estimează 800.000, alții 1.500.000. Oricare ar fi varianta corectă, au murit mult prea mulți.
Au trecut 31 de ani de la căderea regimului, iar în instituțiile de conducere ale statului se regăsesc “dinozauri” din vechile structuri. Din partea aia, așadar, minime șanse (momentan) de susținere a unui proces corect, care să facă lumină și dreptate. Și va mai dura ceva, sunt sigură.
Singura soluție ar fi educația. Strategie de jos în sus, adică. Concomitent cu susținerea tuturor celor care ar putea ajuta să fie din ce în ce mai bine; prezență mare la vot, adică. Eu, cel puțin, nu văd altă cale. Scriam mai sus, reiau: libertatea nu e simplă, pentru că libertatea înseamnă responsabilitate și asumarea deziilor și a consecințelor, iar astea nu vin natural. Libertatea se învață.
PS: hai să vă mai las o sursă de informații despre comunism, că tot mi-am adus aminte de ea. Vine de la estoni, cea mai avansată din punct de vedere digital nație din Europa.
Gata, mi-am spus oful. De mâine revenim la zen și prăjiturele. 😊
Photo by Steve Harvey on Unsplash.
Dixit, Did!
Iar condamnați oficial nu au rămas decât naziștii, deocamdată.
Sandra, eu sper să se facă dreptate până la urmă. Încă mai sper să apuc momentul ăla.
Ana, ești o optimista incurabila se pare, dacă tu crezi ca ai sa vezi cu adevărat un “proces al comunismului”. Mulți din cei care sunt la butoane acum (și vor mai fi), sunt copiii sau nepoții celor de atunci. Tu chiar crezi ca vor dori asta? Am fost un optimist mulți ani, sperând ca țara își va reveni, oamenii se vor schimba/educa…
Acum când ma întorc in țara văd realitatea, văd putregaiul in toata “splendoarea” lui. Îmi este aproape sila de ce văd acolo, și cu părere de rău trebuia sa spun, ca eu unul nu sunt mândru ca sunt roman. Când o spun cuiva, o spun cu jumătate de gura.
După cum ai spus, si comunismul, ca și fanatismul religios, “prinde” la popoare needucate.
Emile, nu cred, ce-i drept, dar încă sper. Tare mișto ar fi să vedem niște condamnări pe bune.
Da, e musai nevoie de educație. Musai.
Crede-ma, una din cele mai mari dorințe ale mele este sa îl văd pe Ilici măcar o zi in pușcărie! Nu sunt multe persoane pe lumea asta, pe care sa le urăsc, cum îl urăsc pe el.
Și pentru mine tot pe primul loc e. Nu pot să spun public ce i-aș face, dacă aș putea. Din păcate, va fi îngropat cu onoruri militare, iar jumătate de țară îl va plânge.
Citisem undeva o chestie scurtă dar extrem de concentrată.
Cele două aripi care înalță un om sunt gândirea și iubirea. Nu știu dacă am reprodus corect dar asta era esența și exact la asta m-am gândit citind articolul tău.
Să înveți să gândești și gândind să te poți iubi ca produs al acțiunilor tale. Pare o definiție corectă a libertății?
Mona, nu m-am gândit niciodată să-i dau o definiție. Mi se pare, oricum, o chestiune extrem de complicată, pe care fiecare o percepe diferit. Dar sună tare bine ce zici tu. 🙂
Reusita parabola cu cele doua aripi care inalta oamenii pana la cer! Adevalul este ca dupa 100 de miloane de oameni inaltati la cer in numele iubirii de oameni si ratiunii, ti se cam ia de vorbe mari!
Mai cutremurător decât ce a însemnat comunismul sau nazismul mi se pare ușurința cu care se propagă astfel de idei în rândul celor needucați. Cât de ușor prinde la cei care nu cunosc istoria. La cei care nu au avut contact, nici măcar indirect, cu ororile petrecute în regimurile astea.
Să înveți ceva istorie nu prea mai e la modă, Anouk. Acum e important să știi care sunt vedetele de pe TikTok. Să nu rămâi în urmă cu chestiuni importante, nu de alta.
Mie mai cutremuratoare mi se pare usurinta cu care se raspandesc astfel de idei radicale tocmai in randul celor educati. Si mi se pare mai degraba reconfortanta relativa opacitate a masei needucate la astfel de curente revolutionare, unul din motivele pentru care aceste miscari nu prea au sanse sa castige puterea prin alegeri democratice. Nu stiu insa de unde ideea asta ca extremistii ar fi needucati sau ignoranti in privinta istoriei. Ma tem ca este una din acele prejudecati comode, care ne fac sa ne simtim bine. Am dus vreodata lipsa de lichele si canalii educate? Nu ati vazut personaje educate lipsite de bun simt? O canalie rafinata e mai putin periculoasa decat un ignoranta? Parerea mea e ca din contra, posibilitatile sale sunt cu mult mai mari. O jigodie ignoranta se va limita sa dea o lopata in cap unui vecin, cea educata are in schimb mai multe sanse sa obtina putere si sa calce pe cadavre.
Cat despre faptul ca educatia ar asigura vreo imunitate in fata radicalismului, iata o idee bizara! Toata pleiada aia a intelectualilor romani interbelici atrasi de legionarism suferea de pe urma lipsei de educatie? Tot lipsa de educatie l-o fi facut pe Einstein sa simpatizeze cu comunismul? Sa mai amintesc de toti acei ideologi ai khmerilor rosii si rolul educatiei pe care au primit-o in universitatile franceze si a influentei cercului filozofului Sartre in indoctrinarea lor? Am mai vorbi azi de crimele lor daca ar fi fost lipsiti de aceasta educatie? Ca nu degeaba au fost numiti “copiii lui Sartre”. Sartre care la randul sau a fost pe rand aparatorul din oficiu al stalinismului, maoismului si castrismului, initiatorul cultului criminalului Che, cel care a justificat teroarea si crima in masa in numele progresului, neratand nici o ocazie de a dovedi ca isi merita din plin titlul de “idiot util” cu care i-a gratulat Lenin pe intelectualii occidentali. Chomsky e celebrat azi drept cel mai influent intelectual al lumii, dar nu e nimeni altul decat nesimtitul care a incercat sa le inchida gura cu cinism celor care indrazneau sa dea in vileag crimele regimului lui Pol Pot. Niciodata nu a aratat vreo jena pentru rolul sau, a oferit doar justificari sofiste care arata doar lipsa oricarui regret. Ma indoiesc insa ca influenta sa s-ar exercita asupra persoanelor ignorante.
Despre rolul indispensabil al paturii educate a societatii ruse in legitimarea si pregatirea revolutiei din Octombrie am gasit un articol interesant aici:
https://www.marginaliaetc.ro/sinuciderea-liberalilor/