Când ne-am mutat în Olanda, nu știam mare lucru despre locuri și despre istorie. Am mai aflat una, alta între timp. Da, mori de vânt, lalele, saboți din lemn, canale și multe, foarte multe biciclete, pe astea le știam, ca mai toată lumea, de altfel. Știam și drăguțele obiecte din ceramică albă, pictate cu albastru, sunt pline magazinele de suveniruri de ele, dar nu știam mai nimic despre povestea lor. Care poveste – e una tare simpatică. E despre dacă e prea scump la voi, las’ că ne facem singuri.
Pân’ secolul al XVII-lea, înflorise comerțul internațional. Dutch Golden Age a fost o perioadă prolifică pentru micul stat dintre bălți, olandezii fiind foarte pricepuți în chestiuni comerciale au înființat VOC (Dutch East India Company) – prima corporație din lume. Mă rog, un fel de mă-sa corporației, foarte rudimentară, lucrurile erau extrem de departe de “fată, hai să mergem la yoga după ce terminăm cu meeting-urile, diseară”, dar alea au fost bazele. Olandezii își făcuseră bărci și aduceau din toată lumea diverse, de la mătăsuri fine, până la cafea și porțelanuri din Spania, Italia sau China.
Numai că delicatele porțelanuri de import, deși foarte frumoase, erau accesibile doar celor foarte bogați, din pricina prețurilor exorbitante. Sigur că munca fină, calitatea și migala se plătesc, însă le poți plăti doar dacă ai cu ce. Iar cum cei mai mulți nu aveau, au zis stop joc, hai că ne facem singuri.
Numai în Delft existau 33 de fabrici
Porțelanurile glazurate, pictate cu pigment albastru, au avut un succes atât de mare între anii 1600 și 1800, încât se lucra la foc continuu, s-a dezvoltat o întreagă industrie pornind de aici. Din cele 33 de fabrici care existau la vremea respectivă în Delft, astăzi a mai rămas doar una – Royal Delft (Koninklijke Porceleyne Fles), care produce Delfts Blauw din anul 1653.
Obiectele produse de ei sunt fie pictate de mână, fie decorate prin screen printing, o tehnică de transfer a desenelor pe obiecte dezvoltată în Anglia, în secolul al XVII-lea. (Tehnica a fost fost inventată în China, în timpul dinastiei Song – 960-1279-, însă a fost dezvoltată în Anglia, mult mai târziu.)
În caz că ajungeți prin Delft (recomand, e un loc cu o istorie bogată și foarte multe obiective și muzee de vizitat), puteți găsi celebra ceramică nu numai la Royal Delft, dar și la Heinen Delfts Blauw sau la magazinele din piața centrală.
–
Am să mai scriu despre Delft (unul dintre orașele mele de suflet din Olanda), mai ales că e locul de baștină al lui Vermeer, unul dintre pictorii mei preferați. Este un colț de lume viu, plin de studenți (are una dintre cele mai bune universități din lume), plin de istorie și de locuri mișto.
Am să mă întorc cât de curând acolo, să fac niște poze cumsecade. De câte ori am ajuns prin zonă, ne-am “luptat” cu niște nori nu foarte prietenoși cu lentila. Dar zic că mi-am spălat măcar un pic păcatele, că am lăsat suficiente link-uri în text, aruncați un ochi pe acolo dacă e. 😊
–
(Photo by Muhammed Zafer Yahsi on Unsplash.)
Turnul ăla al bisericii din Delft aflat în piața centrală, vis a vis de primărie dacă nu mă înșel… 383 de scări… mi-am dat sufletul până sus… dar la final a meritat… mișto rău priveliștea de sus. Un oraș micuț, cochet care a intrat rapid în topul meu de 5 orașe de vizitat în Olanda pe lângă Utrecht, Haga, Amsterdam și bineînțeles favoritul meu dintre toate Roterdam pe care am avut plăcerea să îl vizitez de vreo 8 ori de-a lungul călătoriilor prin Olanda.
N-am urcat în turn, dar mai am timp. Vezi că avem unul și-n Utrecht. 😁
Ultima oară am ajuns în Olanda anul trecut prin februarie… M-am întâlnit cu un amic din Namibia, care s-a mutat în orașul meu preferat Rotterdam.
Am fost de multe ori în Utrecht, dar niciodată nu m-am gandit să mă urc în turn, deși am trecut de multe ori pe acolo. 😁
@Anouk sunt atâtea locuri mișto în țărișoara aia încât ți-ar trebui mai mult timp sau mai multe vizite pentru a acoperi tot.
Concluzia mea e că olandejii ăia ar trebui să te plătească bine pentru cum le prezinți țara!
Nu aveam vreun gând să vizitez Olanda. Acum m-ai făcut s-o pun în topul preferințelor!
Și încă nu v-am arătat plajele! Dar stai, că vine sezonul acuș. 😁😁😁
Istoria portelanului alb pictat cu albastru are la baza aceeasi situatie (economica) in Portugalia, cu celebrele ei azulejos, gresie, nu chiar portelan fin. Au tot oftat din greu portughezii cu ochii la Spania cea bogata cu pictori faimosi, dar scumpi, pe care nu si-i puteau permite. Apoi au hotarat (nu mai stiu in timpul carui rege) sa foloseasca resursele proprii, azulejos, la decorat pereti interiori si exteriori (la case si biserici si cu efect termoizolant), sobe, pavimente, monumente etc.
Sant de mult iremediabil indragostita de Portugalia, inca mai visez sa locuiesc acolo la pensie…Dar pana atunci o vizita sau doua in Olanda, care sa includa Utrecht, Delft si Rotterdam, pe care nu le-am vazut inca 😊
Și eu iubesc Portugalia, iar ceramica lor e o bijuterie. 😁😁😁
Te aștept, pot face pe ghidul. Olanda are mult mai multe de oferit, decât orașele mari, turistice.