Coastele, caloriferul, șifonierul și păpușa

7 noiembrie 2020 | Povești | 14 comentarii

Ce ar putea avea în comun coastele, caloriferul și păpușa? La primul ochi, nimic. Dar titlul alternativ era “Cum (n-)am salvat-o pe Irina”. Cam sec, fără culoare, iar o variantă între extreme n-am găsit.

Preambul

Nu-mi aduc aminte să fi avut vreodată o copilărie liniștită. Familia mea a nimerit, la loz în plic, acea combinație explozivă de părinți prea exigenți și copii prea creativi. Creativitatea este o caracteristică a copilăriei, fără discuție, însă mie-mi veneau ideile “crețe” pe bandă rulantă. Desigur că nu era vina mea, ci a naturii.

Circuitele ne erau, cumva, interconectate: cu cât urla maică-mea mai mult și mai tare, cu atât îmi zbârnâia și mie neuronul mai cu spor.

Avem ușă nou vopsită la debara? Uraaaaa, să-i asortăm niște cretă colorată. Și să nu uităm că-n epoca de aur (ptiu, că era să-i zic de piatră) apa țârâia din doi în trei. Cu ce ștergem ușa, să nu se vadă opera de artă? Cu buretele de vase, desigur, îmbibat în… Lapte Doina.

Covor murdar? Vine fataaaa. Relocăm rezerva de apă din cadă, aia păstrată cu sfințenie pentru orele seci ale zilei, cu găletușa, în dormitor. Iar pentru că nu suntem amatori, folosim una bucată săpun de casă, plus un flacon de șampon. Pentru miros, să ne-nțelegem. Nu știu de ce nu au apreciat ai mei gestul la justa lui valoare. Cine te mai ajută la curățenie benevol, în special în toiul iernii?

Și aș putea continua cu exemplele până scot de o nuvelă, dar zic să trecem la lucruri serioase.

Tentația

Aveam în dormitor un șifonier înalt, care nu ajungea însă chiar până la tavan. Rămânea un spațiu de vreo juma’ de metru, dacă-mi aduc bine aminte. Suficient cât să ne putem strecura acolo, cățărându-ne de pe o comodă ori de pe birou. Eram exploratori. Și nu poți fi explorator adevărat dacă nu verifici în amănunt fiecare cotlon, spate de canapea, spațiu de sub pat, ladă de la recamier sau orice colțișor necălcat de picior de adult.

Tentația, însă, nu era cățăratul în sine, ci patul care ne tot chema la el, îndemnându-ne la salturi spectaculoase.

Și ne-am făcut curaj

După calcule minuțioase și câteva discuții elaborate, am ajuns la concluzia că ne trebuie și un pic de avânt, să nu nimerim pe lângă. Cam cât avânt? Ceva mai puțin decât la săriturile de pe șira de paie, la bunici, dar ceva mai mult decât atunci când cireșul era rampă de lansare.

Zis și făcut, stabilim ziua testului. Succes total, extaz pe măsură. “Zburam” de pe șifonier și aterizam cu mare artă. Ba chiar începusem să inventăm și tot felul de scheme, să optimizăm timpul și modul de cățărare și să “desenăm” ținte pe pat.

Direcția contează

Escaladarea “Muntelui Șifo” se realiza doar ca soluție de backup pentru distracție, în zilele în care nu aveam cum să ieșim afară. Ei bine, în ziua aia ploua cu spume.

Pândim să plece mama, scoatem de sub saltea “harta” și planurile pe ziua respectivă, începem aventura. După o luptă epuizantă cu ursul de pluș (pe care am câștigat-o, desigur) și o scurtă oprire pentru un ceai de mușețel cu miere, să ne refacem puterile, pornim în recucerirea culmilor dormitorului.

Trei salturi de încălzire și stabilim că suntem gata pentru operațiunea “vulcan” și salvarea Irinei, păpușa blondă cu rochie roz. Notă explicativă: “vulcanul” era un morman de perne, așezat în mijlocul patului.

– Aveți un pic de răbdare, le zic soră-mii și verișoară-mii, trebuie să mă pregătesc cu atenție.

Mă uit la ele, chircite în spatele meu, pe șifonier, apoi continui, cu toată seriozitatea:

– Trebuie să mă concentrez, am nevoie de un pic de elan mai spre dreapta, să nu nimeresc aiurea.

Și mă întorc. Simt două mănuțe pe spatele meu, cum mă “ajută” să iau avânt. Doar că… patul era în cealaltă dreapta, iar eu m-am trezit cu caloriferul în brațe.

Cum (n-)am salvat păpușa

Am stat așa, cu caloriferul rece în brațe, pentru o bună bucată de vreme, cu lacrimile șiroind încetișor și respirând anevoios. Coastele mele protestau la fiecare nouă gură de aer. Apariția bruscă a mamei a complicat și mai tare lucrurile. Mi-era greu să-i explic ce s-a-ntâmplat, de teama inevitabilelor repercusiuni. Îmi vâjâia capul, dar săpam asiduu în cortex după ceva plauzibil.

– De ce plângi, insistă mama iritată, ce ai mai copt de data asta?

– Nu am salvat-o pe Irina din vulcaaaaan, răcnesc bocind, uitându-mă plină de nervi la sor-mea.

– Lasă prostiile, dă-te jos de pe calorifer și treci imediat la teme, a venit sec replica.

Pe sor-mea am trimis-o să ia apă vie și apă moartă de la o prietenă de la scara vecină, cu ordin să dea și trei ture de bloc, în timp ce cântă “Vine, vine, primăvara”. Doar nu puteam lăsa misiunea neterminată, pe biata Irina răpusă de vulcan, și pe sor-mea liniștită. 😜

14 Comentarii

  1. VictorR

    Hmmm. Cât ar fi fost ai tăi, săracii, de ne-exigenți la ce povestești aici … Deveneau!

    Răspuns
    • ana.m.popescu

      Chestiuni standard de copii, Victore, nimic ieșit din comun. Nu am dat foc la casă și nu am distrus nimic. Am ajuns la spital de câteva ori, ce-i drept, dar fără oase rupte. 🙂

      Răspuns
      • Elena P

        Nu știu cum aș fi fost astăzi dacă fiu-meu mi-ar fi semănat la nebunii. Probabil dusă cu capul.
        Eu am făcut cunoștință cu caloriferul după o vizită la circ. Si nu, nu pe scenă, ci că spectator. Aibă așteptam să ajuns acasă să văd dacă pot să merg pe minge. Cum minge n-aveam, că era frate-miu afară cu ea, mi-am testat talentele pe un sul de hârtie. Si in aplauzele soră-mii, mi-am aruncat un ochi în spate să văd unde e scaunul, că obosisem de atâta talent, și m-am așezat fix lângă el. Cu capul în calorifer. Cand a venit tata de la muncă și m-a găsit cu tot capul abandonat, a întrebat-o pe mama: ce-a mai făcut nebună asta. Că e imposibil să mă întorc de la muncă și ea să nu fie bandajată undeva. Ce-a făcut?! A făcut ce a văzut la circ. Pfff, nu o mai ducem la circ. Decât dacă e pe scenă.

        Răspuns
        • ana.m.popescu

          Detaliezi un pic chestia asta, Eleno? “Nu știu cum aș fi fost astăzi dacă fiu-meu mi-ar fi semănat la nebunii. Probabil dusă cu capul.”
          Mai dusă cu capul, vrei să zici? Cam cât de mult? :))))))))

          Răspuns
          • Elena P

            Macsim. 😜
            N-am avut limite în copilărie. Mă bucur că ai mei mi-au crescut copilul în primii lui doi ani și jumatate de viata. Pentru că așa au văzut că sunt capabilă să fac și lucruri mișto. Spre deosebire de mine, el nu a făcut nimic care sa le aduca inima în gât. 🙂

  2. Adina

    Eu nu prea mă jucam cu păpuși. Dar am primit de la nașul meu o păpușă Arădeanca și am ieșit cu ea afară să mă laud. Și atunci fetele din bloc au zis să facem o nuntă pentru păpuși. Am venit la mine și ne-am pus mintea la contribuție. Cum să facem haine, mâncare și să dăm drumul la radio la muzică. S-am avut ideea de a decupa perdeaua din sugragerie. Perdea de Pașcani luată cu împrumut de la CAR😁. O săptămână am avut semne pe buci de la umerașul cu care m-a caftit mama. M-a aflat tot blocul și tot neamul. A fost o tragedie. Bine, mama săraca nu avea să știe că aia avea să fie una dintre cele mai ‘nesemnificative tragedii’😁

    Răspuns
    • ana.m.popescu

      Adina, hai că nici cu tine nu mi-e rușine deloc. :))))))) Am bifat-o și p-aia cu perdeaua decupată, plus un halat al mamei. 😀

      Răspuns
  3. Ionuț

    Când eram mai mic am auzit pe undeva de treaba cu îngerul păzitor și mă gândeam că al meu cam lipsește din peisaj din moment ce tot pățeam tot felul de accidente care se terminau cu julituri, vânătăi și sânge.
    Citind chestii ca cea de mai sus realizez că săracul era mai mult decât competent fiindcă n-am ajuns niciodată la spital din cauza accidentelor respective, nici mâini, picioare sau coaste rupte n-am avut. Și-o fi dat el mai târziu demisia, probabil extenuat de muncă.
    Mi-a plăcut aia cu “apă vie și apă moartă”. Uitasem de leacul minune din poveștile copilăriei.

    Răspuns
    • Elena P

      Eu p-asta cu “apa vie, apă moarta” n-o știu. Detaliați, vă rog🙂

      Răspuns
      • Ionuț

        Hai, băi, n-ai citit povești? Murea voinicul? Pac! Îi căra nu știu ce cioară niște apă vie și apă moartă în cioc și îl învia.
        Își pierdea prințesa capul? La propriu? Vine careva și îi dădea cu apă vie și apă moartă și îl lipea la loc.
        Apa vie și apa moartă rules!

        Răspuns
      • ana.m.popescu

        Ești de poveste, Eleno. :))))) La fel ca apa vie și apa moartă.

        Răspuns
    • ana.m.popescu

      Ionuț, aia e, depinde de repere. Mereu ni se pare că al nostru e mai mare și mai tare, până îl vedem pe al altora. De ghinion zic. 😀

      Răspuns
  4. Anouk

    Eu am fost cuminte. Umblatul pe casă era un obicei care nu mai crea emoții decât celor care mă vedeau acolo. Așa că, pentru obținerea unor emoții pe care să le simt și eu, m-am transformat în Mary Poppins. Și cred că îngerul ăla păzitor era ocupat cu mine atunci. Când am mai ”încercat” o ispravă asemănătoare după vreo 35 ani, cred că nu se aștepta să mai am nevoie de el.

    Răspuns
    • ana.m.popescu

      Anouk, eu sper să nu mai avem nevoie de îngerii păzitori. Eu, cel puțin, n-aș mai vrea să-mi forțez norocul, chiar nu-mi doresc să văd care e limita. 🙂

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă