Măi, dar cu copiii oare ce or avea?

13 februarie 2021 | Povești | 8 comentarii

Înțeleg râca dintre adulți. Chiar o înțeleg, pe cuvânt. Am și eu antipatiile mele, există persoane cu care nu mă (mai) înțeleg absolut deloc, cu care mă cert, dacă e cazul, sau indivizi pe care am ajuns să îi ignor complet. Deși nu sunt un om conflictual, îmi mai sare țandăra uneori, iar cel mai frecvent mă scot din pepeni nesimțirea și băgatul nasului în ciorbele mele. Dacă la alte chestiuni mai las de la mine, pe astea două nu le halesc deloc, nici măcar cu un vagon de lămâi.

Dar orice aș avea de împărțit cu alții, nu pot înțelege deloc amestecatul copiilor în neînțelegerile adulților. Și nu mă refer la faptul că ar dori piticii să fie prinși în tăvălug, ci chiar la micimea sufletească a celor care-i implică cu bună știință.

Cărăuși de nervi și vorbe

– Du-te și pune-i lu’ tac-tu să-și pună singur să mănânce. Eu sunt supărată și nu vorbesc cu el, a venit iar târziu aseară.

– Ete na, s-a găsit cucoana să fie supărată, ce să-ți povestesc! Avea chef și a găsit motiv. Las’ că-i trece. Să-i spui că n-aveam nevoie oricum, mă descurc și singur.

Mă-ntreb oare cum procedează ăia care nu au copii. Apelează la un vecin, dau din mâini, sună un prieten? Treaba cu ne-vorbitul mi se pare oricum destul de dubioasă, dar, na, fiecare procedează cum îi vine mai la îndemână. Eu nu îmi pot imagina de ce i-ai da “dușmanului” satisfacție și l-ai lăsa liniștit.

Da-n fine, să nu deviem, nu despre metode de “tortură” a “inculpatului” voiam să vorbesc, ci despre victimele colaterale. Da, fără ghilimele pentru victime, pentru că mi se pare o lipsă de considerație față de micile ființe.

Le este oricum suficient de greu să se descurce cu toate pretețiile adulților din jurul lor, cu teme, cu școală sau cu dramele primelor îndrăgosteli. De ce le-or mai pune, oare, în cârcă și o porție dublă de nervi? Orgoliile astea ale adulților, ce par a nu putea fi ostoite cu nimic, se răsfrâng asupra celor mici și le creează stări de anxietate. Ori chiar și mai rău. Iar în funcție de cât de dese sunt “meciurile” din casă, vor contribui la problemele pe care le vor avea mai târziu.

Așa apar viitorii tineri care nu pot să înțeleagă și să gestioneze o relație. Sau, și mai rău, să se încumete la una. Pentru că, după ce au văzut acasă cum decurg lucrurile, nu sunt șanse foarte mari să-și adune curajul de a se angaja la ceva serios, pe termen lung. Am auzit foarte multe ori “mie nu-mi trebuie așa ceva, mai bine stau singur(ă)”. Le este foarte greu să treacă peste frici, mereu va pluti în aer întrebarea “oare merită efortul?”.

Wishful thinking

Mi-aș dori tare mult să nu le mai fie puse pe umeri problemele și orgoliile noastre și mi-aș mai dori să fie tratați ca niște egali ai noștri. Pentru că exact asta sunt. Mai mult, sunt 100% responsabilitatea noastră, a adulților. Noi îi educăm, noi îi formăm. Iar când ne mai tot mirăm că tineretul din ziua de azi, maică, fuge de responsabilități, ar fi mișto dacă ne-am privi în oglindă. Temerile lor sunt din cauza părinților, în principal. Nu au în ADN o teamă ancestrală de relații amoroase, doar au avut parte de adulți care i-au “defectat”.

PS: Textul de azi nu este despre glumițe de familie sau despre celebra porție de lene. “Mergi și spune-i maică-tii că eu vreau porție dublă de clătite” nu face parte din povestea de mai sus. E o chestiune inofensivă pentru copii. Nu și pentru emitentul pretenției, desigur, ’mnealui are șanse să primească o tigaie în brațe, plus invitația de a-și prepara singur tot mormanul de delicatese. Că, vorba ceea, porție dublă nu-nseamnă două bucăți.

Photo: Gratisography.

8 Comentarii

  1. Elena P

    Ah, la noi nu e cazul. Eu ma cert până rămân fără aer și cuvinte, ca în următoarele 5 minute să întreb senin: vrea cineva clătite?
    Plus că, fii-miu e ultima persoana pe care aș trimite-o ca mesager. E lenea întruchipată și ar ajunge mesajul la anu’.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Ar ajunge mesajul nu numai la anu’, dar probabil că i-ar și transmite cu totul altceva. “A zis mama să comanzi un PlayStation”. Sau ceva de genul. 🤭

      Răspuns
      • Elena P

        😀😀😀😀😀😀
        Daaaaa și încă un monitor. Că nuș’ de unde naiba i-a venit ideea că are nevoie de două.

        Răspuns
        • Ana M. Popescu

          Are dreptate copilul, e mai bine cu două. Și eu tot două am. 😎

          Răspuns
  2. Emil

    Având o experiența nu tocmai fericita copil fiind (asta ca sa ma exprim elegant), am evitat orice implicare a copilului in micile noastre discuții. Traumele din copilărie rămân, și nu am vrut ca și copilul meu sa aibă probleme, matur fiind, ci am dorit sa aibă o viața liniștita. Am in jurul meu multe exemple de oameni, hai sa zicem “marcați” de evenimentele din viața de familie, atunci când erau copii.
    Ah, in plus, al nostru băiat, la vârsta de 4-5 ani, a făcut o febra de 39-40, iar bunicul fiind cu el acasă, nu i-a dat medicamentul imediat pe simplul motiv ca “băiatul nu voia sa inghita medicamentul”. Rezultatul, modificări pe encefalograma, modificări ciudate in comportament la vârsta de 6-8 ani, de fiecare data când făcea un pic de febra (avea vedenii, se cerea afara din casa căci nu avea aer sa respire). Vizite la psihologi, psihiatri, neurologi, cu recomandarea ca orice creștere de temperatura cât de mică sa fie tratată “din fașa”. Ni s-a spus ca abia după vârsta de 16-18 ani când creierul ajunge aproximativ la maturitate, nu va mai fi o problema.
    Copiii le au pe ale lor, nu mai au nevoie și de ale noastre.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Exact, Emil. Dar unii adulți sunt mult prea concentrați pe problemele lor și nu mai sunt atenți și la cei mici.

      Răspuns
  3. Anouk

    Pe mine m-a marcat profund povestea unui prieten a cărui fostă nevastă se folosea de fiica lor pentru a-l constrânge să facă ce-și dorea ea. A culminat totul cu ea la volan, demarând în trombă, fără ca măcar copilul să fie legat cu centura de siguranță și închisă ușa mașinii!

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Wow, șocant! Unii pur și simplu sunt idioți, Anouk, nu înțeleg de ce au mai făcut copii. Păcat. 🙁

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă