Să le dăm instrumentele necesare

9 martie 2021 | Povești | 7 comentarii

Presupun că problema la care urmează să fac referire mai jos există cam peste tot pe unde a lovit pandemia, însă am să fac referire doar la situația din Olanda. Nu am mai avut timp să urmăresc deloc situația din alte țări, nici măcar cu coada ochiului și nici nu-mi place să fac speculații.

Școala online nu numai că a fost o corvoadă pentru copii, dar i-a lăsat cu niște lacune serioase. Oricât de silitor ar fi un copil, oricât de atent s-ar holba la ecranul ăla nenorocit, lipsa interacțiunii fizice la clasă a schimbat complet felul în care cei mici se raportează la lecții. “Ah! Iar a turuit profa toată ora, abia dacă apucăm s-o întrebăm câte ceva.” Plus că mulți dintre copii, din comoditate sau din lehamite, nici măcar nu se mai ostenesc să dezactiveze funcția “mute” și să ceară lămuriri, atunci când ar cam avea nevoie de ele.

Ori, dimpotrivă, se iscă discuții pe lângă subiect și se pierde șirul lecției. Că, na, după ce apare o pisică flocoasă în cadru, cine spanac o mai avea chef să fie atent la formula pe care tocmai o explica proful de fizică? Gata, s-a terminat, i-a pierdut!

Așa ne-am trezit că odorul din dotare nu numai că a devenit blazat, dar a și început să ia note mai mici la unele dintre materii. Nimic de speriat, din punctul meu de vedere, era chiar de așteptat, doar că de două dintre ele are musai nevoie; mai are un an și termină liceul.

Problema este generală, au zis, rezultatele sunt foarte slabe la nivel național

Cum ne tot gândeam noi ce soluții să abordăm, poate îi facem viața mai ușoară, poate îi dăm niște tips and tricks, au venit autoritățile cu un comunicat în care spuneau că problema pe care încercam noi s-o descâlcim este una generală. Situația școlară este slabă, mult sub media obișnuită, și este generată de lipsa de concentrare la cursurile online.

Și zău că nu-i pot condamna pe bieții copii. Deși lucrez de mulți ani pe cont propriu, am disciplina în sânge și nu-mi las treburile de-o parte pentru distracție, lucratul exclusiv de acasă, lipsit de interacțiunea fizică cu celelalte personaje (colegi, clienți, furnizori), plus orele interminabile petrecute cu Zoom-ul sub nas, duc la un randament mult mai scăzut pe termen lung și la rezultate mai slabe. Iar dacă eu, adult, pot remedia niște click-uri date în silă și ceva mai târziu, că nu depind de nimeni pentru asta, bieții copii pierd informații esențiale fără ca măcar să realizeze, Ori, de ce nu(?), fără să îi intereseze.

Au luat măsuri

Dacă există ceva care să mă bucure foarte, foarte tare, în general, la traiul în afara României, ăsta este unul dintre motivele de top cinci pentru mine: recunoaștem când situația nu este ok, facem tot ce se poate să corectăm.

Suntem la coada clasamentului cu vaccinarea, că am făcut strategia ca berbecii, pe un vaccin care nu necesită condiții speciale de depozitare și transport? Da, ce varză suntem. Hai să recuperăm! Au recuperat frumușel, de au ajuns la 300.000 de doze pe săptămână și au declarat că până la 1 iulie toți cei care vor dori vaccin, vor beneficia minim de prima doză. Să sperăm că așa va fi.

Avem probleme generate de învățământul online? Da, cam nasoale. Vom ajusta cerințele, iar facultățile vor ține cont de povestea asta când vor aplica bieții copii pentru admitere. Ok, dar nu este suficient. Păi… hai să oferim gratuit ore suplimentare celor care au nevoie, dar nu de-a valma, că irosim resurse. Fiecare copil spune ce are nevoie (maxim două materii) și va primi meditații. Da, tot online, pentru că asta e situația, însă e altceva când sunt doi, trei elevi și un adult care predă, versus un raport de douăzeci la unu. În plus, adultul nu predă după carte, ci numai la cerere, ce nu au înțeles copiii. Meditații, adică.

Partea foarte mișto?

În afară de faptul că sunt gratuite, mi se pare excelent că meditațiile sunt ținute nu în totalitate, dar în mare parte de către studenți. Ai de învățat chimie? Ia un student de la medicină. Ai matematici? Ia unul de la științe. Și tot așa.

Avantajul e dublu, pentru că studenții, la fel ca toți ceilalți elevi, sunt obligați să facă un număr minim de ore de voluntariat în fiecare an școlar, altfel nu vor promova, indiferent de cât de bune sunt mediile pe care le au. Și nu, nu merge cu adeverință de la firma lu’ tata, au o listă de locuri agreate și de activități pe care le pot presta, plus că-s verificați. Util și foarte necesar, munca responsabilizează.

A primit instrumentele necesare

Nu numai că i-am pus la dispoziție întotdeauna orice a avut nevoie, dar a fost și învățată cum să folosească optim resursele. Noi îi spusesem, înainte de a fi anunțate meditațiile de către sistemul de învățământ, să discute și cu ceilalții copii, să caute profesori care să îi ajute. Contra cost, desigur, eram dispuși să plătim. Și a găsit, dar tot gratuit și tot printre studenți. “De ce să dăm bani”, a întrebat, „dacă se poate să nu?”

Pentru că face parte dintr-un program de științe al Universității din Utrecht, a putut discuta cu profesorii de acolo și au primit susținere. S-au oferit studenții să îi ajute pe copiii de liceu, lucru care ne-a bucurat enorm. Să primești ajutor din două direcții, în plină pandemie, când fiecare este preocupat aproape exclusiv de propriile-i probleme, este o dovadă de societate funcțională.

Două ore și jumătate a stat, în seara asta, unul dintre studenți să le explice adolescentei și unei alte eleve noțiuni pe care nu le prinseseră din manualul de chimie. Să faci chestia asta, de bună voie și nesilit de nimeni, seara, după ce ai stat deja cu dosul pe scaun și ochii lipiți de ecran o mare parte din zi, e… Habar nu am dacă aș putea. De fapt, stai. E deja 12:30 noaptea și eu încă mai dau din taste, deci aș putea. Doar că eu sunt adult obișnuit cu munca. Corect ar fi – nu știu dacă aș mai dori.

Gata! Hai, pa, că iar m-am lungit și mi-e somn de mă scurg. Spor la munci! 😊

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels.

7 Comentarii

  1. Anouk

    Pe lângă faptul că se găsesc soluții pentru a îmbunătăți situația, mi se pare extrem de important că se mobilizează să aplice soluțiile alea în timp util. Că în România orice soluție are de așteptat aprobări și legi de implementare de ne apucă pandemia următoare.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Anouk, da, așteaptă reglementarea reglementării, până la sfinții așteaptă. Nu reușesc deloc să pricep cum funcționează mințile unora.

      Răspuns
  2. Cornelia

    Reglementarea reglementarilor se cam asteapta si in Dk, si in general dureaza pana pe la pastele cailor. In special in scoala online, care e o catastrofa. Chestia cu voluntariatul (in sens de munca neplatita, ca inteleg ca altfel e cam obligatorie) pentru elevi si studenti este o initiativa extraordinara, mi-ar placea s-o vad si pe aici, unde orice ridicat de degetel se cere remunerat. Plozii ar avea posibilitatea (in Dk si probabil si alte tari) sa-si descopere/dezvolte niste trasaturi necesare in viata, sa invete despre planificare pe termen scurt si lung, organizare, asumare, empatie, si in general respect pentru munca si persoana proprie si a aproapelui. Si n-ar mai lesina si solicita “ajutor psihologic de criza” la orice mic esec.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Reglementări sunt necesare și aici, Cornelia, de-aia au și întârziat atât de mult startul campaniei de vaccinare. Sunt bolnavi cu procedurile.
      Din fericire, salvarea copiilor vine din faptul că voluntariatul e ceva obișnuit și există oameni dispuși să îi ajute. 🙂

      Răspuns
  3. Sandra

    Ana, și la noi există deja multe oferte gratuite din online, tot de acolo. De exemplu mate.xyz, pagina este a unor copii foarte bine pregătiți la matematică, nu sunt studenți. I-am urmărit de câteva ori, au foarte multă răbdare și explică doar pe manevrele corecte de lucru, nu se bagă în teorie unde nu au multe competențe. Sunt foarte buni acești copii și coordonatorii lor, profi. Mai sunt și alte oferte de la profesori, asta era pe același algoritm descris de tine.

    Problema la noi este acasă în același procent cu cea de la școală acolo unde apare eșecul. De exemplu eu mă omor cu exemple și metode să-i atrag la integrala definită, de exemplu, iar feed-backul vine cam așa: mai bine față în față, doamna. Mi-a venit să plâng, dacă nu aveau șansa cu față în față, șansă pe care o au acum pentru puțină vreme? Mai mult, de ce să pierzi acum, pe ultima sută de metri 3 săptămâni din timpul tău de pregătire doar ca să vii la școală o lună față în față, timp în care 80% dintre cei care amânau momentul pregătirii au chiulit 50% din orele alocate online/față în față?
    Problema este foarte adâncă, este vorba de multe probleme adânci de fapt, atât de multe.

    Răspuns
    • Sandra

      corectez acel dublu de exemplu

      Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Sandra, mă bucur că există platforme și metode care să-i ajute pe elevi, indiferent de țara despre care discutăm. În fond, vorbim de o societate globală, europeană, în care ne învârtim cu toții, și pe care eu mi-o doresc cât mai educată, empatică și deschisă.
      Ce mă oftică, însă, sunt diferențele foarte mari de mentalitate. Am cum să compar sistemele, pentru că am petrecut suficient de mulți ani și într-un loc, și în celălalt. Și nu ca spectator pasiv, ci ca părinte. În România, mai toate inițiativele mișto și de succes sunt private, individuale, nu aparțin statului sau instituțiilor lui, așa cum ar fi normal.

      Răspuns

Confirmări/Notificări

  1. Un fel de continuare - Ana M. Popescu - […] că am început ieri să povestesc una-alta despre cum au abordat cei din sistemul de învățământ olandez problema lacunelor…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă