Scoateți o foaie de hârtie, aveți lucrare de control!

19 ianuarie 2021 | Povești | 2 comentarii

Una dintre cele mai sadice și mai de neînțeles chestiuni care mi-a marcat anii de școală a fost celebra “Scoateți o foaie de hârtie, aveți lucrare de control!”. Mintea mea de copil încerca să găsească motive. Pentru ce ai face așa ceva altora? De ce ai vrea să îi ții mereu în tensiune? Care ar putea fi beneficiul? Există măcar unul, cât de mic?

Ba, chiar, mi se întâmpla să am și coșmaruri noaptea, să sar din pat că poate ne blagoslovește vreun dascăl a doua zi. Așa că mai luam cartea o dată și citeam sub pătură, la lumina lanternei. Dacă aș fi aprins lumina în cameră ar fi văzut ai mei, aveau dormitorul exact lângă al meu și ar fi ieșit tărăboi.

Iar ca să fie nebunia completă, îmi era servită o porție de incertitudine de multe ori chiar și acasă. Că ce poate fi mai frumos în viața unui elev decât să anticipeze surprize neplăcute peste tot? Se mai întâmpla să iau note nu foarte pe gustul maică-mii, în urma unor lucrări din astea neanunțate, și să aștept câteva ore bune până-mi comunica pedeapsa pe care urma să o primesc. Ore în care aveam parte doar de pufneli și priviri d-alea “mișto”, de ar fi ofilit și cel mai vajnic stejar în numai câteva secunde.

Uram lucrările de control din cauza potențialelor certuri de acasă și aveam o permanentă stare de agitație.

Incertitudinile și teama de necunoscut stau la baza multor probleme

Panica, anxietatea și unele dintre fobii au la bază teama de necunoscut, pe care unii dintre specialiști au încadrat-o la frici fundamentale. Este o teamă generată de lipsa informațiilor pe marginea unui subiect care prezintă interes.

Există persoane care nu știu sau nu pot să își controleze perspectiva din care privesc lucrurile, exagerează potențialele efecte și își imaginează catastrofe. Modul acesta de abordare nu numai că este neplăcut (starea de anxietate vine la pachet cu dureri de cap, tensiune musculară, tensiune arterială ridicată etc.), dar crează un punct de vedere distorsionat.

Ăsta este unul dintre principalele motive pentru care la începutul acestei pandemii am văzut media (și, mai ales, social media) invadată de mesaje pline de panică, foarte multe dintre ele – complet aberante. Lipsa de predictibilitate și lipsa de control duc la o stare de panică pentru oricine, dar nu ne oprește nimeni să luăm o gură de aer și să așteptăm până ne calmăm un pic. Chiar nu se dărâmă lumea dacă încercăm să fim mai cumpătați și mai raționali. Iar dacă nu putem să trecem peste gândurile neplăcute, măcar să nu perpetuăm panica.

De data asta ne-a pus natura să scoatem o foaie de hârtie și mulți nu au reușit să ia notă de trecere.

Photo by Immo Wegmann on Unsplash.

2 Comentarii

  1. Anouk

    Mama obișnuia să ne zică:
    ”-Dacă te trezesc noaptea din somn și te întreb cât fac doi ori doi trebuie să știi să-mi spui, repede, fără să stai pe gânduri.”
    Și a extrapolat asta la toate lucrurile pe care le învățam.
    Și acum, lucrurile importante sunt puse undeva, într-un sertar al minții și pot să-l deschid rapid, în orice situație. Încă.
    Am multe frici. Mă stresează situațiile necunoscute. Dar, cu gândul la scopul final, reușesc să depășesc angoasele de moment.
    Pandemia asta nu m-a speriat. După ce au dispărut din viața mea aproape toți oamenii importanți, să trăiesc fiecare zi ca și cum ar fi ultima a devenit un mod de viață. Mă bucur de clipa asta știind cu siguranță că următoarea poate nu va exista.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Pe tine nu, Anouk, dar a fost internetul plin de panică. De înțeles până la un punct, dar nu mai departe.
      Mă bucur tare mult că fie-mea nu mai are parte de celebrele lucrări neanunțate. Nu aduc niciun beneficiu nimănui, sunt doar o sursă de stres.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă