Ehe, stai s-o auzi pe-a mea!

3 aprilie 2021 | Povești | 8 comentarii

Una dintre metehnele multora, care mi se pare obositoare, iritantă și inutilă, este nevoia permanentă de competiție. Nu știu nici ce animă, nici ce anume declanșează nevoia asta și nici nu are vreo importanță pentru mine, doar mă întreb cam cât de greu este să asculți o poveste și-atât. Să nu simți neapărat nevoia de a depăși în senzațional.

Mi s-a întâmplat de multe ori să simt nevoia să împărtășesc ceva persoanelor din jur și să nici nu apuc bine să-nchei, că trebuia să stau, s-o aud p-aia. Aia, a lor. Aia care nu făcuse obiectul discuției până în momentul ăla, dar care s-a strecurat, a dat-o pe-a mea la o parte, să își arate mușchii. E mai capabilă și mai fățoasă, că e lucrată bine la sală.

Nu mă refer la situația în care e vorba de o șuetă și se deapănă amintiri din copilărie, la o ieșire la crâșmă, cu gașca, sau alte situații asemănătoare, ci exact la cazurile în care decid să povestesc cuiva anume o situație sau întâmplare. Am întâlnit destui oameni care nici măcar nu mă lăsau să termin de povestit, că aveau ei una muuuult mai tare.

Ce zici, tu, acolo?

Ți s-a înfipt copilul cu tâmpla în colțul măsuței de cafea, când se juca de-a pirații, și te-ai speriat de ai fugit cu el la medic imediat? Pfff, amator! Stai să vezi cum e să se izbească de masa mare de dining (oftat + clipit prelung), aia din lemn de trandafir auriu de stepă (pauză teatrală, din nou), în timp ce a strănutat profund de patru ori și i-a curs un muc. E sigur din cauză că se visează astronaut, l-o fi tras curentul de la norii ăia. A dus repede odorul la cinci clinici private (ah, ba nu, șase!), i-a făcut toate CT-urile, RMN-urile și, în general, cam tot ce s-a putut în trei zile de alergat în galop pe la medici. Să vezi și cât a costat toată povestea, eheeee! E scump, frate, să-ți pregătești odorul să fie șef la NASA. Parol!

Ți-a pus poprire ANAF-u’ pe toate conturile, dar tu nu aveai habar de nimic, că nu ai primit înștiințare, și te-ai dus să te cerți cu banca pentru că nu-ți merge cardu’? Cardul, adică ai doar unul? Ești pe sărăcie, nene! Să-ră-ci-e! Păi nu ai și tu o fată la bancă și una la ANAF, să te anunțe dacă e ceva? Și, stai așa, cum adică poprire pentru cinci lei, recalculare de dobândă? Păi vezi, io când îți spun că de la sărăcie ți se trage? Ți-e și jenă, naibii, să faci scandal pentru cinci lei, da’ să vezi cum a fost la mine, când mi-au blocat câteva mii de euro. Ce tămbălău am făcut! Nenorociții naibii, că mi-au și dat palpitații la inimă, ăia erau banii de vacanță în Maldive.

Și, vai, dar îmi pare rău că ți-a murit cineva drag. Cancer, zici? De care? A… ăla măcar nu te chinuie atât de tare, te curăță repede, în câteva luni ești pa. Da’ stai să vezi prin ce a trecut unchiu’ lu’ tata, ăla din Câțcău. Că toată viața lui a fost bolnav, săracu’, și, chiar dacă-l vedeam o data la șapte ani, mi-a fost aproape ca un bunic. Mai ales că io iubesc satu’ românesc mai ceva decât Cluju’ și Untoldu’ la un loc. Viața la țară și satul românesc sunt poezie pură…

Mă rog, ați prins ideea

Mă irită oamenii care te întreabă la ce te gândești sau ce ai de ești supărat(ă), începi să răspunzi, dar nu apuci să termini, că te expediază rapid, cu o fluturare de mână. Au una mai mare, mai tare și mai potentă și nu contează că tu nu voiai să vi le măsurați, că alta era ideea.

De ce? De ce mai întrebi? E un fel de “Hi, how are you” american? Măcar acolo știi din start la ce să te aștepți, e un fel de bună ziua și-atât, nu așteaptă nimeni un răspuns pe bune, așa că nu catadicsești cu un mai mult de “fine, thanks”.

Dar de ce ai face asta cuiva cunoscut, cuiva pe care tu l-ai întrebat ce și cum?

8 Comentarii

  1. Elena P

    Aoleu! Stai așa, că acum mă gândeam de câte ori am făcut asta. M-am plictisit contorizând.😀😀

    Doar că eu o dau cumva altfel: stai, măi, umpiq, că și eu am pățit asta. Și trece. Uite cum a fost la mine. În niciun caz, dacă tu ai un card, nu-ți spun că eu am 7.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Aia e altceva, Eleno. E normal să împărtășești experiențe. Ce nu e normal, iar tu nu ai cum să faci asta, este să întrebi omul ce are, iar mai apoi să nu îl lași să spună. Sau să te piși pe durerea lui.

      Răspuns
  2. Cornelia

    Am asa un exemplar in cercul apropiat. Competitie acerba in orice, inclusiv “aa, dar stai sa auzi reactiile MELE la vaccin”.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Mă întrebam dacă oare atitudinea asta vine din egocentrism sau din cauza unor frustrări, dar încă nu m-am lămurit. Mai studiez problema.

      Răspuns
  3. Emil

    Super mișto scris, scurt și la obiect. 😊👍
    Am un cumnat, genul…și nu doar ca întâmplările lui toate sunt wow, dar sa vezi minciunile lui cum sunt.
    Înainte sa se căsătorească, casa părinților de la țara avea 8 camere (vila frate), când s-a apropiat cât de cât nunta a scăzut la 6, iar înainte de nunta a rămas la 4 (casa avea de fapt 3 camere), și este făcută din chirpici. Îți dai seama ca asta s-a putut verifica după nunta, și nu pot sa îmi dau seama cum poți sa trăiești mai apoi, știind ca ai băgat o “gogoașa”, se afla adevarul, iar tu vei trai aproape cu persoanele pe care le-ai mințit toata viața ta.
    Și asta este doar o chestie minora, dar dacă m-as pune sa scriu toate minciunile/pățaniile lui, cred ca as putea scrie un roman.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      I-o fi intrat la apă după nuntă. 🤭 De casă zic. Poate a plouat prea tare?

      Răspuns
  4. BaGheRa

    @didina, chestia asta expusă de tine în articol este echivalentă cu a juca “bambilici”. Ești provocat să spui un număr. Tu zici un număr, iar oponentul spune cu +1 mai mult și zice te-am bătut de fiecare dată!

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Da, ceva de genul. 🙂

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă