Un mod de viață

11 februarie 2021 | Povești | 0 comentarii

Uite, mamă, fără o mână! Uite, mamă, fără a doua! Uite, mamă, fără dinți! Exact ca în bancul cu Alinuța mergând pe bicicletă, se întâmplă accidente diverse și pe aici, mai ales unele destul de urâte, în care sunt implicați indivizii călare pe două roți. Asta fie că vorbim de biciclete, mopede sau motociclete, toate sunt la foarte mare căutare. Dar să lăsăm vitejii medicilor de la UPU, să nu ne împiedicăm de nasoale și să trecem la alea mișto.

Dacă tot am amintit zilele trecute despre damblaua olandezilor cu patinatul, am zis să nu o ratez tocmai pe cea mai obișnuită, totuși. Fie că-i vară sau iarnă, că plouă sau că-i noapte, bicicleta este una dintre cele mai folosite mijloace de deplasare. Peste 25% din totalul deplasărilor, în Olanda, se efectuează cu bicicleta.

Alte câteva chestiuni interesante:

☀︎ 17 milioane de locuitori dețin 23 de milioane de biciclete. Un milion sunt numai în Amsterdam (de patru ori mai multe decât autoturismele).

☀︎ 25% dintre olandezi folosesc bicicleta zilnic, iar în orașele mari procentul urcă până la 60%.

☀︎ 35.000 km de infrastructură dedicată (piste pentru biciclete), plus 55.000 km spațiu comun cu autoturismele, pe șosele (on-road bike lanes).

☀︎ În medie, un olandez pedalează 1.000 km anual.

☀︎ În Amsterdam, la oră de vârf, se fâțâie prin oraș 72.000 de biciliete.

☀︎ În Utrecht, oraș cu aproximativ 350.000 locuitori, se estimează un număr zilnic de 125.000 biciclete pe străzi. De altfel, Utrecht este în topul orașelor mișto pentru această activitate, iar parcarea subterană de la gară, deși are 12.500 de locuri, este ticsită.

☀︎ Cel mai folosit model de bicicletă este tradiționalul omafiets – bicicletă de bunicuță (oma = bunică, fiets = bicicletă). Sunt excelente pentru distanțe scurte, mers la piață, cărat bagaje ori pentru lăsat în stația de autobuz sau de tren, până seara, la întoarcere. Sigur nu vrei să lași o jucărie scumpă, de curse, să zacă în ploaie, ăsta este motivul pentru care comodele omafiets sunt atât de folosite.

De la vlădică până la opincă

Adică de la familia regală și miniștri până la poștaș, polițiști și copii de grădiniță, cam toată lumea se dă pe două roți. Și, mai mult decât atât, guvernul a creat tot felul de stimulente pentru extinderea utilizării lor. Este mai ieftin, poluează mai puțin, ocupă mai puțin spațiu și consumă mai puține resurse. Să mai punem la socoteală și impactul pe care îl are asupra sănătății populației?

Până în anul 2030, Amsterdam și-a propus să devină un oraș mult mai verde, vor fi interzise autoturismele pe combustibili fosili în centru. Adevărul este că, la 400 de km de piste pentru biciclete și la cât de înguste și de aglomerate sunt străzile în zona centrală, pare o strategie bună. La fel ca decizia de a muta Red Light District în altă parte, pentru a atrage un alt gen de turiști în zona istorică a urbei. S-a cam săturat toată lumea de dubioșii care vin doar să se îmbete, să caște gura la fetele din vitrine și să se afume în coffee shops. Orașul este foarte mișto, merită mai mult și mai bine de-atât.

Altfel, ce să mai spun? După ce o trece pandemia, v-aștept, pe care vă țin curelele, la o tură de Olanda, pe bicicletă. Avem câteva locuri și rute preferate, plus câteva parcuri naționale foarte mișto. Doar timp fără ploaie și vânt să ne fie, că am avut parte de ele și nu recomand. Povestesc eu cu altă ocazie.

PS: Vă las și un video pe subiect, din orașul meu preferat – Utrecht.

Fotografia îmi aparține, este făcută în Amsterdam, în pasajul de la Rijksmuseum.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă