Vouă vă place carnea de rață?

7 octombrie 2021 | Arome | 12 comentarii

Până acum ceva ani, trăiam cu impresia că unele cărnuri sunt foarte greu de gătit. Cel puțin, așa mi se spusese. Carnea de oaie e un coșmar, vita, și ea, e un chin, rața trebuie gătită cu orele… Mai că mi se înțepenise în minte ideea că, în afară de clasicele pește, porc, pui, aproape totul necesită sau ore interminabile de muncă, ori cine știe ce tehnici sofisticate. S-avem pardon, vă rog, și să nu rămânem agățați de idei preconcepute, că e păcat!

Una dintre mâncărurile mele preferate, din tot ce există, este pieptul de rață cu orez. Mă rog, i-aș spune risotto, dar mi-e că-mi sare iar Elena în cap. 😛 Cu trufe să fie, de preferință! Iar dacă nu e orez, măcar un piure fin din cartofi copți. Tot cu ulei cu trufe.

Ei bine, o grămadă de vreme nu am știut cum să gătesc carnea de rață. Mă chinuiam cu orele, s-o țin la cuptor, la foc mic, însă muream să pot obține pielea aia perfect rumenită, ușor crocantă, și nu reușeam nici dacă mă așezam în cap.

Până acum câțiva ani, când am descoperit nu numai că-mi iese ca la restaurant, cu pielea crocantă și carnea de un roz perfect la interior, dar și că durează sub 20 de minute toată povestea, de la zero până la așezat pe farfurie. Când am citit, am zis du-te, nene, rața-i ațoasă, mai ales pieptul, nu are cum. Ei bine, fix așa e.

Am încercat foarte multe variante și am rămas la cea a lui Gordon Ramsay, link aici. Băgați un ochi și la video, are doar două minute, las și scris mai jos, ca să fie:

1. Ai nevoie de o tigaie care să poată fi pusă și la cuptor; cele mai bune sunt din fontă sau oțel-carbon, ajută la obținerea crustei ăleia mișto. Nu sunt bune cele non-aderente ori cele cu mânere din plastic.

2. Pornește cuptorul la 200°C și lasă-l să se încingă. Gătirea se face întâi pe plită / aragaz, mai apoi în cuptor, dar trebuie să fie totul aranjat.

3. Între timp, pregătește carnea. Ia file-urile de rață, șterge-le de apă, crestează ușor pielea cu un cuțit ascuțit (ai grijă să nu tai și carnea, se va scurge zeama din ea). Etapa asta ajută ca grăsimea de sub piele să se poată topi la căldură. Pune sare și piper, din belșug, pe ambele părți.

4. Pune carnea în tigaia rece, la foc mare, cu pielea în jos. După ce s-a rumenit pielea, întoarce carnea, să se sigileze bine, pe toate părțile. Nu exagera, etapa asta este menită doar să rumenească exteriorul.

5. Întoarce din nou carnea cu pielea în jos și pune tigaia în cuptorul încins, pentru 6-8 minute. Ai grijă când o scoți, tigaia este foarte încinsă!

6. Scoate carnea pe o farfurie, acoperă, așteaptă câteva minute înainte să o tai.

Asta e tot. Fără ustensile fancy, fără chin, fără nervi sau cine știe ce metode avansate de preparare. Tigaie, plită, cuptor, fileuri din piept de rață, sare, piper. De atât ai nevoie pentru a obține produsul perfect.

Desigur, carnea se asortează la ce dorește fiecare. Noi, după cum spuneam, preferăm cu risotto sau cu piure din cartofi copți, cu trufe. Și un vin demisec. 😊

Notă: nu-mi plac fileurile foarte subțiri, se usucă prea tare. Cele pe care le cumpăr eu au cam un deget grosime.

Photo by Daria Shevtsova from Pexels.

12 Comentarii

  1. Alina

    Sunt pe” langa subiect”, pentru ca sotul la noi gateste cel mai mult dar si foarte bine spre excelent( inca n am mancat intr un restaurant Michelin🙂), dar vreau sa te felicit pentru talentul/indemanarea de care dai dovada in bucatarie.Mi am dat seama ca gatesti foarte bine din postari/povesti, din retete prezentate etc.
    Si mai cred ca orice carne poate fi gatita foarte bine daca se gaseste reteta/ varianta potrivita.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Inginerul știe doar cu grătare, burgeri și vită, de restul mă cam ocup eu. Mai nou, a început și adolescenta să gătească, mâncăruri ușurele, mai împărțim un pic sarcinile.
      Gătesc decent, un pic peste medie. Nu sunt cine știe ce bucătar. 🙂

      Răspuns
  2. Alina

    Si de maine sunt pe faza…sa fie ziua si cititu, ca mie asa imi place, chiar daca nu comentez constant.
    Welcome back!🤗

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Ziua și cititul sper și eu să fie. Sper doar să am timpul necesar. 🙂

      Răspuns
  3. Mihaela N

    Cine ghiceste ce vom manca in weekend? 🙂
    Multumesc, pentru mine esti o sursa de inspiratie, si nu doar atunci cand este vorba despre retete. Postarea ta zilnica este o mica bucurie si o mica dependenta.

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Mulțumesc, Mihaela! 🙂
      Stai să ghicesc. Ceafă de porc la grătar? 😁😁😁

      Răspuns
  4. Elena P

    Eu sunt Elena aia care-ți sare în cap?🙄
    Vezi că te iau de moț!

    Mno, am descoperit rața de la Lidl acum câțiva ani. Fraților, surorilor, este demențială. O fac cu varză, cu orez, cu cartofi dulci, cu orice îmi trece prin cap. Și se face extrem de repede. Câteodată o iau întreaga, alteori iau doar pieptul, sau pulpele, depinde ce vreau sa gătesc. Pentru că da, la noi acasă, doar EU gătesc. 😭

    Răspuns
  5. Ana M. Popescu

    Da, tu ești Elena aia care îmi sare în cap. 😁
    Rață de la Lidl n-am încercat, bag un ochi când ajung data viitoare.

    Răspuns
  6. BaGheRa

    Am mâncat o rață pe varză făcută de un bucătar scoțian de am zis că nu este adevărat. Îmi place de mor carnea de rață. Este extraordinară. O să încerc să fac si eu după rețeta asta, chiar dacă sunt antitalent la bucătărie 😁
    Merci!

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Nu e nevoie de talent, bagă un ochi pe video, e simplu de tot. Spor, să ne zici și nouă cum a ieșit. 🙂

      Răspuns
  7. costicămusulmanu

    rață? numersi, burjuilor… gîsca la fel, mult prea dulce;
    în rest, orice; topul meu la carne e așa:
    1. legume
    2. oaie
    3. pește
    4. vită
    5. all the rest

    Răspuns
    • Ana M. Popescu

      Îmi place carnea de rață poate și pentru că am crescut cu ea. La fel ca cea de capră sau oaie. Bune, bune de tot. 😁

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă