Ana are pere

8 noiembrie 2020 | Arome | 17 comentarii

De fapt, mai corect cred că ar fi: Ana are mai mereu poftă de pere. Cu nuci coapte, cu caramel sărat, lângă niște clătite pufoase și fulgi fini de migdale, cu cremă de vanilie sau simple, cu foietaj crocant. Oricum ar fi, sunt mereu senzațional de bune. Ce urmează mai jos este o improvizație, am lucrat inițial cu ce am avut prin casă, însă ne-a plăcut atât de mult, încât am tot repetat-o. 🙂

N-am să insist cu introducerea, am să vă spun atât:
pere în sos de Amaretto (1) + foietaj crocant (2) = LOVE

(1) Pere în sos de Amaretto

În afară de pere (eu folosesc Conference; în principiu, sunt necesare unele cu textură mai fermă), avem următoarele:

  • zahăr brun (pentru 3 pere, 3 linguri cu vârf)
  • unt (30 – 40 g)
  • Amaretto (cât te lasă sufletul. Sigur, nu asta înseamnă să torni toată sticla. Păstrează și pentru cafelele de duminică.)
  • apă (o ceașcă)
  • mirodenii. Eu am pus o păstaie de vanilie (fără semințe), scorțișoară, cuișoare, anason stelat, cardamom, nucșoară. Nu folosi mirodenii măcinate, gustul e mult prea puternic.

Pune totul (minus perele) într-un vas încăpător și fierbe, cu capac, câteva minute. Lent, până ce toate minunățiile alea de arome ajung în sirop. Străduiește-te să nu înnebunești de la miros.

Cât fierbe siropul, curăță perele de coajă, taie-le jumătăți și scoate semințele. Adaugă-le în vas, cu grijă. Din când în când, toarnă sos cu lingura peste ele. Le vrei încă ferme, aromate și ușor lipicioase. Scoate-le cu grijă pe o farfurie și lasă-le să se răcească. Șterge saliva de pe bărbie și de pe tricou, mai ai un pic de treabă.

Lasă siropul să fiarbă până începe să devină ușor vâscos. Îndepărtează vasul de pe foc, adaugă untul, omogenizează și acoperă cu capacul. Notă: eu folosesc siropul obținut pe foietaj și pere, înainte de a le pune la cuptor. Însă poate fi util și pentru cel mai mișto sos de caramel sărat ever. Revin cu nebunia asta în altă zi. 😀

(2) Foietajul

Alte denumiri: puff pastry, pâte feuilletée, French pastry. Ăsta e un fel de bau-bau al patiseriei casnice, mulți au senzația că e ceva extraordinar de greu de obținut acasă. Nu e, dar nu intru acum în detalii sau polemici. Am folosit, pentru rapiditate, foietaj cumpărat. Da, există și variante simple, cu apă, făină, sare și unt. Trebuie doar căutate.

Este irelevantă forma pe care o dai foietajului. Important este ca fiecare jumătate de pară să aibă “cuibul” ei (un strat de bază și o margine, pentru a nu permite lichidului să ajungă în tavă). Mie îmi plac mult împletiturile din aluat, le folosesc pentru margini.

Înainte să te joci cu perele și cu foietajul, încinge cuptorul la temperatura indicată pe ambalaj. În cazul meu, coacerea se va efectua la 210°C, pentru 20 de minute.

Împrietenește perele cu foietajul, aplică siropul cu o pensulă și aruncă-le în cuptor. Dacă îți place crocănțeala (eu o ador, creează texturi diferite în produsul finit), aplică siropul inclusiv pe foietaj. Zahărul din sirop va carameliza frumos și vei obține o crustă absolut delicioasă.

PS: lasă-le neapărat să se răcească un pic. E greu, știu, dar e mult mai greu să mănânci dacă te frigi. 😊

17 Comentarii

  1. Adina

    M-ai luat așa de dimineață cu d’astea😁. Din fericire au apărut și la noi foietaje cu unt și aluat fraged. Sunt la Mega, Lidl și Kaufland. Am și eu o rețetă pe care am inventat-o. Un tort cu pere flambate, caramel și migdale caramelizate. Mousse ul este unul simplu cu cioco albă dar diferența o face tonka. Am o pasiune pentru ea și cardamom. Azi e ziua lui Călin. Îl mai cheamă și Mihai. Am trișat că nu am avut timp și am comandat un tort la Zobuian. Face omu’ ăsta niște chesții super bune.

    Răspuns
    • ana.m.popescu

      La mulți ani sănătoși! 🙂
      Sună excelent ce povestești tu despre tortul ăla, însă necesită timp. Adică exact ce nu am eu în perioada asta. Ăsta este și motivul pentru care am să încerc să povestesc despre chestii mișto, dar care se prepară ușor. 😀

      Răspuns
  2. Elena

    “Anason stelat” ..mai inteleg ceva aici. Adică e anason in formă de stea. Dohhh!
    Măi, dar “puff pastry, pâte feuilletée, French pastry” m-au băgat în ceață. Auzi, granițele Franței nu sunt închise?

    Răspuns
    • ana.m.popescu

      Ei, hai că doar nu am dat rețeta de choux au craquelin, să vă bag în ceață. 😀 Eleno, știi foietajul din care faci pateurile cu brânză, ăla cu multe straturi subțiri? Fix despre el este vorba. Aruncă niște pere din astea pe el. Dacă n-ai amaretto, poți folosi rom sau coniac.

      Răspuns
    • Sandra

      Eu îl folosesc la țuică fiartă 😛 (de anason stelat zic)

      Didina, ai folosit semințele lui la sos? (mie-mi par mai parfumate)

      Răspuns
      • Ana M. Popescu

        Fără semințe, nu voiam să iasă în evidență aroma de anason. Doar să fie acolo, cuminte, în ultima bancă. 😀

        Răspuns
        • Sandra

          😀 aha(ah)

          Răspuns
  3. HM

    Memorabil, un chin didin!!!
    Salvarea mea e faptul că nu agreez puffpastry. Am mâncat cândva un bax de covrigei puffpastry de m-a luat cu boli ascunse.
    Perele talee, arome letalee, când le zăresc mă topesc pe picioare … dă poftă🤪

    Răspuns
    • ana.m.popescu

      Confuzi aluatul, cred. Eu zic de cel de la croissante sau cremșnit. Dar, oricum, perele alea merg și lângă niște clătite, cu sos caramel. 😛

      Răspuns
  4. Emil

    @didino, îmi ploua-n gura! Și nici măcar nu pot sa le pregătesc, căci iarăși sunt plecat de acasa pe perioada nedefinita. Dar te țin minte! 😊😂🎂

    Răspuns
    • ana.m.popescu

      Emile, las’ că o să ajungi tu acasă și te ocupi de ele. Sunt bune de tot. 😁😁😁

      Răspuns
  5. ametist

    Ah, ce bine sună! Eu nu prea mă pricep la puff pastry, dar aș putea incerca să prepar perele lângă niște clătite. Iar cu foietaj exersez când oi mai ajunge acasă pe la ai mei (taică-meu e chef în devenire de când cu pandemia 😁). Oricum super idee, mulțumesc 🤗

    Răspuns
  6. miriam

    felicitari, arata f bine!
    totusi mie mi se par cam umede perele ptr a le coace pe foietaj.
    din experienta mea, fructele coapte pe aluat de genul asta, umezesc prea tare baza. mai ales ca perele au fiert in sirop.
    eu as coace aluatul aproape total – bineinteles ca nu s-ar respecta forma din poza – as pune un strat subtire de crema de vanile si apoi para, eventual feliata evantai. si apoi niste glaze deasupra.
    hai ca ne-am indepartat prea mult 🙂
    o poza cu sectiiunea ai?

    Răspuns
    • ana.m.popescu

      Merçi, Miriam. Nu am făcut și alte poze pentru că nu mi-am propus să fac blog culinar, e doar un loc în care împărtășesc diverse. 🙂
      Foietajul nu e deloc umed, din două motive:
      1. E suficient de subțire, astfel încât se usucă de la căldură.
      2. Am lăsat perele să se scurgă înainte de a le așeza pe aluat.

      Varianta cu cremă de vanilie e foarte faină și ea.

      Răspuns
      • Cainele Alex

        Imi ploua in gura deja😊.
        Mult succes cu proiectul asta!👍

        Răspuns
        • Ana M. Popescu

          Mulțumesc frumos, Alex! Și te mai așteptăm pe la noi. 😀

          Răspuns

Confirmări/Notificări

  1. Iubesc crema de vanilie! - Ana M. Popescu - […] suflet. Îmi place de ea de nu mai pot – în tarte mici, cu fructe de pădure, lângă niște…
  2. Crêpes à la frangipane - Ana M. Popescu - […] ever, care se asortează de minune la vremea asta (și la vremuri): crêpes à la frangipane cu pere în…
  3. Cu cireșe - Ana M. Popescu - […] orice, nu oricât și nu oricum. Fructul e musai să fie ori surpriza, ori vedeta. Și cum despre pere…
  4. Pentru dimineți delicios de leneșe - Ana M. Popescu - […] și un pic de frișcă. Ăsta e tot “efortul”. Ieri, pentru că am avut timp, am făcut pere picante…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii Recente

Arhivă